A bőség zavara vagy a választás valódi szabadsága

Manapság, ha megbetegszünk, kevesen fordulunk szüleinkhez, nagyszüleinkhez, bízva abban, hogy ők jól bevált hagyományos gyógymódokkal segíthetnek rajtunk. Ismerőseink körében esetleg találunk még bölcs öregeket vagy egészséges életmódra törekvőket, akiket megkérdezhetünk, de a legáltalánosabb megoldás, hogy a nyugati orvostudomány eszközeihez folyamodunk, gyógyszert szedünk.

A szénapolyva – kitűnő házi gyógymód

Amikor a gazda az aszú-szénát a pajtába hordja, annak alján hulladék képződik: ez a hulladék a széna virágából és polyvájából áll. Sokoldalúan felhasználható házi gyógymódokhoz, leginkább gyulladásos betegségek esetén hatásos, de a szénapolyvával való gyógyító eljárás alapvetően a keringést és az életerőt fokozza.

Az erős immunrendszer tíz alapszabálya

A téli szürkeség és hideg nemcsak a hangulatunkra nyomja rá a bélyegét, hanem a szervezetünkre is. Fáradékonyabbak vagyunk, és az immunrendszerünk is legyengülhet. Ha betartjuk az alábbi tíz egyszerű szabályt, a vírusok és bacilusok elkerülnek minket.

Veszélyesek-e a reggeli rosszullétek?

Egyes felmérések szerint a nők 80 százaléka átéli az émelygéssel, hányingerrel, hányással járó reggeli rosszulléteket, amelyek bizonyos esetekben akár a magzatot is veszélyeztethetik. Korábban létezett egy olyan elképzelés, miszerint ez az émelygés a szervezet ösztönös védelmi reakciója, aminek segítségével a szervezet védi a babát, pedig egyes esetekben fontos segítséget kérni és kideríteni a valódi okot.

A citrom gyógyít és megszépít

Az egyik legenda szerint az illatos citrom elnevezését egy maláj szóból, a „limung”-ból kapta, ami a „hasznos az anyáknak” jelentéssel bír. Ezt a citrusfélét ősidők óta a gyógyítók terhes anyáknak írták fel az egészség megőrzésére. Minden felnőttnek és gyermeknek hasznos kivéve a fekélyeseket és az allergiásokat.

A függőség kezelése ájurvédával (2.)

Az ősi indiai orvoslás, az ájurvéda szerint a függőség súlyos mérgezettségi állapot, Madatya, amit a mérgek eltávolításával kell kezelni. Az ősi szövegekben leírt állapot sokban hasonlít a modern drogok hatásaihoz – így a kezelés is hasonló és természetes gyógymódokkal megoldható. A mérgezett állapot leküzdésében az ájurvéda szerint a testmozgás és a kiegyensúlyozott életvitel is rendkívül fontos.

A mézes gyógyító: a méhfű

A méhfüvet a méhek a növény virágaiban található sok nektár miatt szeretik, mi pedig gyógyító hatása miatt. Legyen szó álmatlanságról, ízületi betegségekről, fejfájásról, fogfájásról, emésztési zavarokról, menstruációs görcsökről vagy idegrendszeri problémákról, ez a csodás növény segíthet rajtunk. Érdemes akár saját kertünkbe vagy konyhai cserepes kiskertünkbe is ültetni, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá.

Mire jó a tárkony?

A tárkonyt széles körben használják főzéshez és ízesítéshez, de kevesen tudják, hogy a gyógyászatban is nagyon hatásos. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat.

Alternatív megoldások derékfájásra

Ma már szinte minden harmadik embert gyötör valamilyen gerincbántalom. A tünetek néha olyan erősek is lehetnek, hogy akadályozzák a napi munkavégzést. Szerencsére az injekciókúrán kívül számtalan alternatív gyógymód is a segítségünkre lehet.

Szíves gyógynövények (3.)

Néhány gyógynövény nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek ellen, hanem nyugtatóként is hatásos szer, görcsoldó, fájdalomcsillapító, vízhajtó, segíti a sebgyógyulást, antibakteriális hatású. E sokoldalú gyógynövények használata előtt azonban kérjék fitoterapeuta segítségét.