A mézes gyógyító: a méhfű

A méhfüvet a méhek a növény virágaiban található sok nektár miatt szeretik, mi pedig gyógyító hatása miatt. Legyen szó álmatlanságról, ízületi betegségekről, fejfájásról, fogfájásról, emésztési zavarokról, menstruációs görcsökről vagy idegrendszeri problémákról, ez a csodás növény segíthet rajtunk. Érdemes akár saját kertünkbe vagy konyhai cserepes kiskertünkbe is ültetni, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá.

Ez a gyönyörű növény görög neve, Melissae folio után kapta a méhfű elnevezést: a mélissa ugyanis méhet, a phyllon pedig füvet, levelet jelent. A citromfűhöz hasonlóan a méhfüvet is imádják ezek a szorgos rovarok, hiszen virágjaiban nagyon sok nektár bújik meg. Amellett azonban, hogy a növénynek nagyon finom illata van és sok benne az édes nedű, számos gyógyító tulajdonságot is köszönhetünk neki. Virágzás idején nem nehéz meglátni a méhfüvet, hiszen már jó messziről szembetűnik. A növény 20-50 centiméter magasra is megnő, egyenes szára szögletes és szőrös. Levelei 5-10 centiméter hosszúak, tojás alakúak és csipkés szélűek, a szárhoz hasonlóan ezeket is szőrök borítják. Nagyon érdekes, hogy a méhfű gyönyörű virágai a levelek „hónaljában”, tehát belső részében nyílnak ki. A fehéres-bíboros, lilás virágok egyszerűen csodálatosak: általában egy növénynek 5-7 virága nyílik ki. Tölgyesekben, erdei utak mentén találunk méhfüvet, színpompás virágait pedig májusban és júniusban csodálhatjuk meg.

A gyógyító növény

A méhfüvet nemcsak a méhek fedezték fel, hanem az orvoslás is. Az ókori görög orvos, Dioszkoridész a növény leveleivel sebeket kezelt, a római természetgyógyász, Plinius pedig vérzést csillapított vele. A X. században arab orvosok a méhfüvet szorongás és idegesség ellen használták, innen ered a középkori Európa méltán népszerű nyugtató- és csillapítószere, a Melissa-víz. Akkoriban Nagy Károly elrendelte, hogy minden kertben termesszenek méhfüvet, hogy ne legyen hiány a szükséges mennyiségből. Később szinte minden bajra ezt a mézes növényt használták, legyen szó álmatlanságról, ízületi betegségekről, fejfájásról, fogfájásról, emésztési zavarokról, menstruációs görcsökről vagy idegrendszeri problémákról. Szerencsére a méhfű gyógyító erejét ma is használjuk, lássuk mi mindenre.

Méhfűből gyógytea

A mézes növény fájdalomcsillapító erejét már korábban is felismerték. Menstruációs görcsök és emésztési problémák elmulasztására és fertőzések leküzdésére a legjobb, ha tea formájában fogyasztjuk a méhfüvet, ugyanis így a leghatásosabb. Tegyünk kettő teáskanálnyi levelet egy csészényi vízbe és hagyjuk állni 10-20 percig. Naponta maximum három pohárral igyunk belőle.

Sebkezelésre

Már az ókori görög orvos, Dioszkoridész is tudta, hogy a méhfű segít a sebek begyógyulásában. Ez a növény ugyanis olyan vegyületeket (polifenolok) tartalmaz, amely segíti leküzdeni a gyulladást okozó baktériumokat.

Krém formájában

Kevesen tudják a méhfűről, hogy a herpesz és más, vírus okozta betegségek megszüntetésében is igen hatásos. Így ha már érezzük, hogy herpeszünk lesz, szerezzünk be a gyógyszertárból olyan krémet, amiben méhfű-kivonat is van.

Méhfű illóolaj

Arról már volt szó, hogy a méhfűnek milyen csodás édes illata van. Illóolaj formájában nyugtatóként alkalmazzák, de alvászavarok megszüntetésében is nagyon hatásos lehet.

Ülőfürdő

Ha nőgyógyászati problémáink vannak vagy csak nyugtató fürdőre vágyunk, akkor tegyünk egy marék méhfüvet vászonzacskóba és csurgassuk rá a fürdővizet. Nemcsak nyugtatni fog, hanem kellemes citromos illata az egész fürdőszobát belengi.

Tipp: női panaszokat eredményesebben kezelhetünk azokon a napokon, amikor a Hold a Skorpió jegyében jár, ugyanis a Skorpió jegyhez tartoznak a nemi szervek. A Skorpió ráadásul víz elemű, így az ülőfürdő emiatt is jó hatású ilyenkor. November 22-ig, vagyis még egy hétig, a Nap is a Skorpió jegyben jár.

Ültessünk méhfüvet a kertbe!

Ha szeretnénk, hogy a saját kertünkben is virágozzon ez a mézes csodanövény, könnyedén megtehetjük. Csupán csak arra kell vigyáznunk, hogy mindig jusson elég napfényhez.

Méhfű a konyhában

Nemcsak gyógynövényként állja meg a helyét a méhfű, hanem ételek fűszerezésénél is. Friss leveleit saláták, gyümölcslevesek, szárnyas- és vadételek elkészítésénél is használhatjuk.

(Forrás: Immenblatt, németből fordította:T. B., történelmi részéhez: Méhfű, a mézes gyógyító)