Alternatív megoldások derékfájásra

Ma már szinte minden harmadik embert gyötör valamilyen gerincbántalom. A tünetek néha olyan erősek is lehetnek, hogy akadályozzák a napi munkavégzést. Szerencsére az injekciókúrán kívül számtalan alternatív gyógymód is a segítségünkre lehet.

A derékfájás az egyik leggyakoribb betegség, a lakosság közel 80 százalékát érinti. Sajnos a mai modern társadalom mozgásszegény életmódja nagyban hozzájárul a tünetek kialakulásához, mivel azonban a fájdalom sokszor olyan erős is lehet, hogy a beteget munkavégzésében és a mindennapi életben is akadályozza, ezért nem árt utánajárni, mi okozhatja a gerincbántalmakat és hogyan lehet enyhíteni őket. Mielőtt azonban orvoshoz rohanunk, próbáljuk ki az alternatív gyógymódokat.

Tünetek és okok

A deréktáji fájdalom sokféle lehet: van gerinc eredetű, aminek kiváltó okai között leggyakrabban porckorongi elváltozások szerepelnek vagy egy rossz mozdulat után fellépő izomgörcs, hibás tartás, amik miatt az idegekre nagyobb nyomás hárul. A kialakulás oka is többféle lehet: egyfelől lehet fejlődési rendellenesség is vagy rossz tartás, ami gyógytornával és a gerinc mellett fekvő izmok erősítésével a legtöbb esetben könnyedén enyhíthető. A fájdalom oka lehet gyulladásos, reumás eredetű megbetegedés, esetleg daganat is, de közre játszhatnak olyan nem gerinc eredetű elváltozások is, mint a nőgyógyászati, urológiai, belgyógyászati, ideggyógyászati, egyéb – nem a gerincben kialakult – onkológiai betegségek.

A derékfájás jelentkezésében az életkorral összefüggő folyamatok is jelentős szerepet játszanak, a munkahelyi körülmények, az alkat, a testsúly, a fizikai erőnlét és az izmok állapota is növeli a kialakulás veszélyét. A vizsgálatok szerint a tünetek általában 20 és 55 éves kor között jelentkeznek, többnyire hirtelen mozdulat miatt vagy nagy súly emelése közben, néha pedig lassan, fokozatosan, minden előzmény nélkül.

Alternatív gyógymódok

A gerincbántalmak és gerincbetegségek kapcsán a hagyományos orvoslás jóval megengedőbb az alternatív gyógymódokkal szemben, mint bármilyen más betegség esetén.

Az akupunktúrás kezelést választják mind a mai napig a legtöbben, amely a nem kisugárzó, elsősorban a nyakban és a háton keletkező fájdalmak csillapításában és gyógyításában igen hasznos. A kezelés lényege, hogy a test meghatározott pontjaiba tűket szúrnak és különböző mozdulatokkal mozgásba hozzák azokat.

Masszázzsal ugyan nem gyógyítható a már meglévő probléma, de a megelőzésében nagyon hatásos, sőt, a beállt izmokat is képes feloldani. Ugyancsak hatékony a pilates és a jóga is, amelyek az egész testet átmozgatják, ellazítják, az izmokat pedig megerősítik. Akinek még nincs gerincsérve vagy komolyabb fájdalma, nyugodtan aerobikozhat, hiszen ez a mozgásforma is hatékonyabbá teszi és erősíti a hát és a derék környékén lévő izmokat.

A különböző lazító és erősítő mozgásformák mellett a vitaminok is szerepet játszanak a fájdalmak enyhítésében. A B12-vitamin pozitív hatása abban áll, hogy új erővel, energiával tölti fel a beteget. A D-vitaminnak már rég óta fontos szerepe van a csontok és a hát egészségének fenntartásában. Azok között, akik D-vitamin hiánnyal küzdenek, sokkal gyakrabban fordul elő derék- és hátpanasz.

Megelőzés

Ha még nincsenek panaszaink, akkor se dőljünk hátra, hanem fordítsunk időt a megelőzésre. Kíméljük a gerincünket, ne emeljünk fel mázsás súlyokat, erősítsük az izomzatot, tartsuk meg az ideális testsúlyunkat és mozogjunk minél többet.

Forrás: Was tun bei rückenschmerzen?, So werden Sie stark gegen Schmerzen, németből fordította Takács Bíborka

További tippek: Gyógynövénykeresőnkben és Gyógymódkeresőnkben.

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés