Alternatív megoldások derékfájásra

Ma már szinte minden harmadik embert gyötör valamilyen gerincbántalom. A tünetek néha olyan erősek is lehetnek, hogy akadályozzák a napi munkavégzést. Szerencsére az injekciókúrán kívül számtalan alternatív gyógymód is a segítségünkre lehet.

A derékfájás az egyik leggyakoribb betegség, a lakosság közel 80 százalékát érinti. Sajnos a mai modern társadalom mozgásszegény életmódja nagyban hozzájárul a tünetek kialakulásához, mivel azonban a fájdalom sokszor olyan erős is lehet, hogy a beteget munkavégzésében és a mindennapi életben is akadályozza, ezért nem árt utánajárni, mi okozhatja a gerincbántalmakat és hogyan lehet enyhíteni őket. Mielőtt azonban orvoshoz rohanunk, próbáljuk ki az alternatív gyógymódokat.

Tünetek és okok

A deréktáji fájdalom sokféle lehet: van gerinc eredetű, aminek kiváltó okai között leggyakrabban porckorongi elváltozások szerepelnek vagy egy rossz mozdulat után fellépő izomgörcs, hibás tartás, amik miatt az idegekre nagyobb nyomás hárul. A kialakulás oka is többféle lehet: egyfelől lehet fejlődési rendellenesség is vagy rossz tartás, ami gyógytornával és a gerinc mellett fekvő izmok erősítésével a legtöbb esetben könnyedén enyhíthető. A fájdalom oka lehet gyulladásos, reumás eredetű megbetegedés, esetleg daganat is, de közre játszhatnak olyan nem gerinc eredetű elváltozások is, mint a nőgyógyászati, urológiai, belgyógyászati, ideggyógyászati, egyéb – nem a gerincben kialakult – onkológiai betegségek.

A derékfájás jelentkezésében az életkorral összefüggő folyamatok is jelentős szerepet játszanak, a munkahelyi körülmények, az alkat, a testsúly, a fizikai erőnlét és az izmok állapota is növeli a kialakulás veszélyét. A vizsgálatok szerint a tünetek általában 20 és 55 éves kor között jelentkeznek, többnyire hirtelen mozdulat miatt vagy nagy súly emelése közben, néha pedig lassan, fokozatosan, minden előzmény nélkül.

Alternatív gyógymódok

A gerincbántalmak és gerincbetegségek kapcsán a hagyományos orvoslás jóval megengedőbb az alternatív gyógymódokkal szemben, mint bármilyen más betegség esetén.

Az akupunktúrás kezelést választják mind a mai napig a legtöbben, amely a nem kisugárzó, elsősorban a nyakban és a háton keletkező fájdalmak csillapításában és gyógyításában igen hasznos. A kezelés lényege, hogy a test meghatározott pontjaiba tűket szúrnak és különböző mozdulatokkal mozgásba hozzák azokat.

Masszázzsal ugyan nem gyógyítható a már meglévő probléma, de a megelőzésében nagyon hatásos, sőt, a beállt izmokat is képes feloldani. Ugyancsak hatékony a pilates és a jóga is, amelyek az egész testet átmozgatják, ellazítják, az izmokat pedig megerősítik. Akinek még nincs gerincsérve vagy komolyabb fájdalma, nyugodtan aerobikozhat, hiszen ez a mozgásforma is hatékonyabbá teszi és erősíti a hát és a derék környékén lévő izmokat.

A különböző lazító és erősítő mozgásformák mellett a vitaminok is szerepet játszanak a fájdalmak enyhítésében. A B12-vitamin pozitív hatása abban áll, hogy új erővel, energiával tölti fel a beteget. A D-vitaminnak már rég óta fontos szerepe van a csontok és a hát egészségének fenntartásában. Azok között, akik D-vitamin hiánnyal küzdenek, sokkal gyakrabban fordul elő derék- és hátpanasz.

Megelőzés

Ha még nincsenek panaszaink, akkor se dőljünk hátra, hanem fordítsunk időt a megelőzésre. Kíméljük a gerincünket, ne emeljünk fel mázsás súlyokat, erősítsük az izomzatot, tartsuk meg az ideális testsúlyunkat és mozogjunk minél többet.

Forrás: Was tun bei rückenschmerzen?, So werden Sie stark gegen Schmerzen, németből fordította Takács Bíborka

További tippek: Gyógynövénykeresőnkben és Gyógymódkeresőnkben.