A sós injekció hamarabb segít a derékfájdalmon, mint a szteroid

Az iparilag fejlett országokban a rokkantság egyik vezető oka a gerincfájdalom, aminek a kezelésére hagyományosan már 50 éve epidurális szteroid-injekciókat alkalmazzák. Mégis úgy tűnik, néhány a gerincvelő körüli területre irányuló injekciós kezelés jobban enyhíti a derékfájdalmakat, mint a szteroidok, amiknek akár komoly mellékhatásaik is lehetnek.

Hatékonyabban enyhíti a derékfájást az ultrahangnál a csontkovács

A hát izmait átmozgató, illetve a különböző nyújtástechnikákat, enyhe nyomást és ellenállást kombináló csontkovács kezelése hatékonyabb lehet az ultrahangos módszernél a derékfájás enyhítésére – derül ki egy friss kutatásból. Az oszteopátiás manipulatív terápia (OMT) nemcsak hatékonyabbnak bizonyult az ultrahangnál, de lehetővé tette a betegek számára gyógyszeradagjuk csökkentését a 12 hetes vizsgálati időszakban.

Alternatív gyógymódok a derékfájás ellen

A derékfájás nagyon sok ember életét megkeseríti. Elég egy rossz mozdulat, hogy napokig, hetekig derékfájással küzdjünk. A masszázs, az injekció vagy a fájdalomcsillapító ugyan csökkenti a kellemetlen tüneteket, de a problémát nem oldja meg. Ha rendszeresen visszatér a derékfájásunk, próbáljuk ki az alábbi alternatív gyógymódokat.

Néhány tipp a derékfájás elkerüléséhez

Ha a kellemes kora nyári időben kertészkedni támad kedvünk, vagy egy kis sportra, testmozgásra vágyunk, akkor vigyázzunk, fokozatosan terheljük magunkat, pihenjünk gyakran és rendszeresen nyújtsunk. Szakértők szerint ugyanis a hosszú tétlenség után hirtelen kezdett új mozgásformák könnyen hát- és derékfájás okozói lehetnek.

Nagy öröm a kiskert!

Az 1978-ban megjelent könyv címével indultak valaha a tavaszi reggelek a munkahelyeken. Hol a derékfájdalomról, hol a hétvégi kertben szerzett „harci sérülésekről” panaszkodtak egymásnak a kollégák. Ha nem megfelelően készülünk fel a kertművelésre, a hirtelen sok mozgásra, akkor bizony pórul járhatunk.

Alternatív megoldások derékfájásra

Ma már szinte minden harmadik embert gyötör valamilyen gerincbántalom. A tünetek néha olyan erősek is lehetnek, hogy akadályozzák a napi munkavégzést. Szerencsére az injekciókúrán kívül számtalan alternatív gyógymód is a segítségünkre lehet.