Hatékonyabban enyhíti a derékfájást az ultrahangnál a csontkovács

A hát izmait átmozgató, illetve a különböző nyújtástechnikákat, enyhe nyomást és ellenállást kombináló csontkovács kezelése hatékonyabb lehet az ultrahangos módszernél a derékfájás enyhítésére – derül ki egy friss kutatásból. Az oszteopátiás manipulatív terápia (OMT) nemcsak hatékonyabbnak bizonyult az ultrahangnál, de lehetővé tette a betegek számára gyógyszeradagjuk csökkentését a 12 hetes vizsgálati időszakban.

Hatékonyabban enyhíti a derékfájást az ultrahangnál a csontkovácsAz alternatív módszerben részesülők majdnem kétharmadánál legalább 30 százalékos fájdalomcsökkenés következett be, míg felüknél 50 százalékkal csillapodtak a panaszok.

„Kutatási eredményünk fő üzenete, hogy a szakképzett csontkovács segítsége megfontolandó fájdalomcsillapítási alternatíva a derékfájásban szenvedők részére, mely mérsékelheti a vényköteles gyógyszerek fogyasztását” – mondta a vizsgálatot koordináló Cathleen Kearns, az Észak-Texasi Egyetem Fort Worth-i Egészségtudományi Központjának munkatársa. „A krónikus derékfájással küszködőket gyakran vényköteles készítményekkel kezelik, ám azok nem mindig hatékonyak, és egyre nagyobb dózisra van szükség belőlük, ami súlyos mellékhatásokhoz vezethet” – tette hozzá a szakértő. Az ibuprofén-tartalmú vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentőt szedők körében előfordulhatnak olyan emésztőrendszeri gondok, mint a vérző fekély.

Az OMT kezelés alatt a csontkovácsok a kezükkel gyakorolnak nyomást az érintett területre, hogy föltérképezzék és kezeljék az érzékenységet, az aszimmetriát, a mozgásbeli eltérést, valamint a deréktájon észlelhető többi rendellenességet, törekedve ezzel a normális funkciók visszaállítására. Az ultrahangos terápia ezzel szemben hanghullámokkal melegíti a szöveteket és lazítja az izmokat. „Kísérletünkben az ultrahangos kezelésben részesülő páciensek nem számoltak be fájdalom- vagy gyógyszeradag-csökkenésről. Ennek alapján nem ajánlanám ezt a megoldást a betegeknek” – összegezte Kearns.

Az eredmények az Annals of Family Medicine című szakfolyóirat márciusi-áprilisi számában fognak megjelenni. A több mint 450 főt bevonó vizsgálatból kiderül, hogy a csontkovács által kezelt páciensek nagyobb eséllyel voltak elégedettek a terápiájukkal, mint az ultrahangos csoport tagjai.

Dr. Kenneth Johnson, az Ohio Egyetem professzora, aki a csontkovácsok által biztosított terápia híve, így nyilatkozott az eredmények kapcsán: „Biztos vagyok benne, hogy az OMT segít a derékfájás enyhítésében, következésképpen a betegeknek kevesebb gyógyszerre van szükségük, ami kevesebb mellékhatást jelent.”