A sós injekció hamarabb segít a derékfájdalmon, mint a szteroid

Az iparilag fejlett országokban a rokkantság egyik vezető oka a gerincfájdalom, aminek a kezelésére hagyományosan már 50 éve epidurális szteroid-injekciókat alkalmazzák. Mégis úgy tűnik, néhány a gerincvelő körüli területre irányuló injekciós kezelés jobban enyhíti a derékfájdalmakat, mint a szteroidok, amiknek akár komoly mellékhatásaik is lehetnek.

A sós injekció hamarabb segít a derékfájdalmon, mint a szteroidA szteroidok növelhetik például a vércukorszintet, lassíthatják a sebgyógyulást, és idősebb nők esetében felgyorsíthatják a csontbetegségek kialakulását.

„A sós injekciót, a szteroidhoz hasonlóan az epidurális területre kell beadni, és azonnal hatni kezd” – nyilatkozta Steven Cohen, a Johns Hopkins Egyetem aneszteziológus professzora. „Ez azt bizonyítja, hogy a fájdalom enyhítéséhez nincs szükség szteroidokra, amiknek az alkalmazásától amúgy is sokan tartanak.”

A kutatást azután rendelték el, hogy tavaly 20 amerikai államban több mint 740 ember betegedett meg gombás eredetű agyhártyagyulladásban az epidurálisan beadott fertőzött szteroid-injekciók miatt, és 55-en bele is haltak a fertőzésbe. Bár odafigyeléssel a hasonló eseteket meg lehet előzni, a páciensek évente csak egy bizonyos számú szteroid-injekciót kaphatnak, akkor is, ha a fájdalom visszatér.

Cohen professzor szerint bár túl korai lenne még letiltani a betegeket a szteroidokról, már alacsonyabb dózissal is remek eredményeket lehetne elérni.

A kutatás során a tudósok 3641 páciens egészségügyi adatait vizsgálták meg, és összehasonlították az epidurális szteroid-injekciók hatását más epidurális és intramuszkuláris injekciókéval.

Cohen professzor szerint a mostani vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy az epidurális szteroid-injekciók jótékony hatásukat a fiziológiás oldatnak, vagy más fájdalomcsillapítóknak köszönhetik, és nem a szteroidoknak. 

A kutatás részletes eredményeiről az Anesthesiology című orvosi szaklapban számoltak be a tudósok.