Néhány tipp a derékfájás elkerüléséhez

Ha a kellemes kora nyári időben kertészkedni támad kedvünk, vagy egy kis sportra, testmozgásra vágyunk, akkor vigyázzunk, fokozatosan terheljük magunkat, pihenjünk gyakran és rendszeresen nyújtsunk. Szakértők szerint ugyanis a hosszú tétlenség után hirtelen kezdett új mozgásformák könnyen hát- és derékfájás okozói lehetnek.

„Szervezetünknek a hosszú tél után szüksége lehet néhány hétre, amíg újra hozzászokik a kerti munka – guggolás, emelés, ásás – nehézségeihez” – nyilatkozta Dr. David Wang, a Kaplan Integratív Egészségügyi Központ specialistája.

Dr. Wang szerint élete során az emberek 80 százaléka érez időszakos hát- és deréktáji fájdalmakat, de van néhány megelőző módszer, amelyek segítségével csökkenthetjük a fájdalom kialakulásának valószínűségét. A legfontosabb, hogy fokozatosan terheljük magunkat, ne akarjunk egyszerre mindent megcsinálni.

Bemelegítés a derékfájás elkerüléséhez

A nagyobb feladatokat osszuk több kisebbre és hagyjunk időt magunknak mindenre. Minden esetben melegítsünk be: 10-20 kar- és csípőkörzés, lábemelés, nyújtózás elegendő, de sose sajnáljuk rá az időt! Nehéz tárgyak emelésekor mindig figyeljünk oda a testtartásra és amikor lehet, lábunkra helyezzük a súlyt, ne a derekunkra és hátunkra. Az emelés közben az emelendő tárgyat tartsuk testünkhöz közel, így nem erőltetjük meg a hátunkat.

Ezekre figyeljünk a tesmozgás során

Mindig tartsunk szüneteket. Negyedóránként váltsunk testhelyzetet, különösen, ha térdelünk, vagy kifordított testhelyzetben ülünk. Ha tehetjük, használjunk nyeles kerti szerszámokat, hogy ne kelljen görnyednünk. Sportolás közben profi felszerelés segítségével védhetjük meg a hátunkat. Fizikai megerőltetés után ne sajnáljuk az időt a nyújtásra. A pózokat legalább 30 másodpercig tartsuk ki, ezzel növelhetjük hajlékonyságunkat és csökkenthetjük a sérülés veszélyét.

„Rendszeresen sportolók esetében is fontos, hogy az új szezon megkezdése előtt személyi edző vagy orvos segítségével állítsák össze a gyakorlatokat, hogy újra formába hozhassák testüket és megelőzhessék a sérüléseket” – nyilatkozta Dr. Wang. Nagyon fontos azonban, hogy feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha a hát- és derékfájás rosszabbodik, vagy három hétnél tovább fennáll, ha a hátfájdalmat egyensúlyzavarok, valamint hólyag és bélproblémák kísérik, vagy ha lábtáji fájdalmat, zsibbadtságot és gyengeséget is érzünk.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Csípőfájdalom – mi lehet az oka?