Alternatív gyógymódok a derékfájás ellen

A derékfájás nagyon sok ember életét megkeseríti. Elég egy rossz mozdulat, hogy napokig, hetekig derékfájással küzdjünk. A masszázs, az injekció vagy a fájdalomcsillapító ugyan csökkenti a kellemetlen tüneteket, de a problémát nem oldja meg. Ha rendszeresen visszatér a derékfájásunk, próbáljuk ki az alábbi alternatív gyógymódokat.

Egy rossz mozdulat

Ha az egyik percben még bátran és lendületesen hajoltunk le, a másik percben viszont nagy fájdalmat éreztünk a gerincünk mentén, akkor bizony isiász állhat a háttérben. Az ülőideg, amely egyébként a szervezetünk leghosszabb idege, számos izmot mozgat, például a combok és lábak izmait. Éppen ezért az ilyenfajta derékfájdalom végtagfájdalommal is jár.

A megoldás: a kiropraktika. Ez olyan természetes gyógymód, amely elsősorban nem a meglévő tünetek kezelésével és elmulasztásával foglalkozik, hanem annál mélyebbre megy. A több ezer éves múltra visszatekintő módszer gyors, erőteljes, kis mozdulatokból áll, teljesen fájdalommentes. A röntgenfelvétel után kitapintással kezdődik a vizsgálat, melynek során a kiropraktőr végignézi a problémás csigolyákat, a becsípődő idegeket helyre teszi, és ezzel beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait.Jót tesz a masszázs

Görnyedés a számítógép előtt

A napi nyolc-tíz órás ülőmunka a számítógép előtt nemcsak a szemünknek nem tesz jó, hanem a derekunknak, a vállainknak és az egész tartásunknak sem.

A megoldás: az Alexander-technika, amely egyedülálló „mozgás újranevelő” módszer. A technika alapja az elme és a test tanulási folyamata, kialakítja a könnyed mozgást, javítja a koordinációt és az egyensúlyt. A módszer lényege, hogy mélyebb, tudatosabb érzékelés során tanítja meg a testnek elengedi a berögzött rossz szokásokat, amelyek feleslegesen mozgattak vagy terheltek izomcsoportokat.

Rossz tartás

Tízből sajnos legalább nyolc felnőtt rossz a tartása, ami amellett, hogy esztétikailag sem mutat jól, hosszú távon még fájdalmas is.

A megoldás: a Rolfing terápia. Ez az Ida Rolf biokémikusról elnevezett módszer azon az elven alapul, hogy kötőszöveti rendszerünk képes változtatni az alakját, ha megfelelően érünk hozzá. Ezt az úgynevezett mélymasszázst erős nyomásokkal végzik, ujjal vagy könyökkel – így a mélyebben fekvő kötőszövetekre is hatással van. A rossz tartás hosszú távon izomfeszességhez vezet – ez a terápia pedig éppen az összetapadt izmok görcsét oldja fel.

A stressz

Kevesen tudják, hogy az állandó idegesség és stressz hát-, derék- és vállfájást is okozhat.

A megoldás: shiatsu. Ez a kínai orvoslásra épülő alternatív gyógymód elsősorban abban segít, hogy testünk energiakeringése harmóniában maradjon. Ha ugyanis ez jól működik, akkor egészségesek vagyunk. A terápia fájdalommentes: az akupunktúrás pontokat és a meridiánokat kezeli, csak itt a pontokat nem tűszúrással érik el, hanem érintéssel, nyomással. Ráadásul a kezelés végére nemcsak a fájdalomtól szabadulhatunk meg, hanem a stressztől is.

(Forrás: brigitte.de, németből fordította: Sophie)