Az erős immunrendszer tíz alapszabálya

A téli szürkeség és hideg nemcsak a hangulatunkra nyomja rá a bélyegét, hanem a szervezetünkre is. Fáradékonyabbak vagyunk, és az immunrendszerünk is legyengülhet. Ha betartjuk az alábbi tíz egyszerű szabályt, a vírusok és bacilusok elkerülnek minket.

1. Kezdjük a napot friss citromlével!

Bármilyen nehezünkre is esik éhgyomorra meginni ezt a savanyú vitaminbombát, próbáljuk meg, nem fogjuk megbánni! Nyomjunk ki két citrom levét és adjunk hozzá langyos vizet. Ha inkább a teát preferáljuk, semmi akadálya! Készítsünk zöldteát vagy gyümölcsteát, és csak akkor facsarjuk bele a citromot, ha az már kihűlt! Ez nagyon fontos, a forró ital ugyanis megöli a citrom értékes alkotóelemeit. Ez a savanykás gyümölcs rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és segít a szervezetnek legyőzni a vírusokat.

2. Hívjuk segítségül a gyógynövényeket!

Nagyon sok gyógynövény erősíti immunrendszerünket, köszönhető ez ásványianyag-tartalmuknak. A kamillát, bodzavirágot, hársfavirágot fogyaszthatjuk tea formájában, csak nagyon vigyázzunk itt is arra, hogy ne forró vízbe tegyük a növényeket. Az egyik legismertebb immunerősítő gyógynövény a kasvirág, amelyet csepp formájában alkalmazhatunk. A ginszeng, amit az élet gyökerének is neveznek, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag, de tartalmaz kalciumot, vasat és magnéziumot is. Szárított gyökeréből készíthetünk főzetet, amelyből naponta két pohárnyit fogyaszthatunk. A homoktövis is erősíti a szervezet ellenálló képességét, a belőle készített termékek C-, B-, E-vitaminokban gazdagok.

3. Fogyasszunk antioxidánsokban gazdag ételeket!

Az antioxidánsok nagy szerepet játszanak az egészségünk megóvásában. Két fajtájukat különböztetjük meg – egy részüket a szervezet maga termeli és állítja elő (pl. enzimek), többit pedig táplálékkal tudjuk magunkhoz venni. Ha tehetjük, fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, ezek antioxidáns tartalma ugyanis nagyon magas. Együnk sok bogyós gyümölcsöt, melyek tele vannak ásványi anyaggal és vitaminokkal, de a paradicsom, a brokkoli, a répa, a spenót és a kelbimbó is nagyon hasznos. A legjobb, ha nemcsak egy fajtát fogyasztunk, hanem megpróbálunk minél változatosabban étkezni.

4. Energiagazdag táplálkozás

Próbáljunk meg olyan élelmiszereket vásárolni és fogyasztani, amelyek energiával töltik meg a szervezetet. Azok a tápanyagok serkentik és erősítik az immunrendszerünket, melyek sok A-, C- és E-vitamint tartalmaznak, magas a karotinoid-, cink- és szeléntartalmuk, valamint ómega-3 zsírsavakban is gazdagok. Nagyon jó választás például a sütőtök és a tökmag, az utóbbiban sok az E-vitamin, az előbbi pedig karotinoidokban és C-vitaminban gazdag.

5. Igyunk sok vizet!

Nemcsak nyáron, hanem télen is nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. A víz ugyanis kimossa a szervezetből a mérget és a salakanyagot. Ha ugyanis nem iszunk elegendő folyadékot, akkor a méreganyag megtelepszik a szervezetben, ami könnyen vezethet egészségügyi problémákhoz. Fontos az is, hogy a folyadék víz legyen és ne cukros üdítő, alkohol, kávé, gyümölcsital, fekete tea vagy szénsavas ital.

6. Aludjuk ki magunkat!

Étkezhetünk bármilyen egészségesen, ha nem alszunk eleget és nem pihenjük ki magunkat, a szervezetünk elfárad. Az alvás az immunrendszer fő támogatója – egy teljes éjszakán át tartó pihenés alatt ugyanis olyan hormonok szabadulnak fel a testünkben, amelyek az immunrendszer létfontosságú összetevői. Próbáljunk meg elegendő időt fordítani a pihenésre is!

7. Szellőztessünk és töltsünk sok időt a szabad levegőn!

Ha az időjárás engedi, töltsünk sok időt a szabad levegőn és sétáljunk sokat. Bármennyire is nehéz néha kimenni a farkasordító hidegbe, próbáljuk meg összeszedni magunkat, öltözzünk fel rétegesen és sétáljunk egy nagyot! Menjünk korcsolyázni, szánkózni vagy egyszerűen csak készítsünk néhány fényképet a hóval borított tájról. Ha éppen hóvihar tombol, akkor sem kell lemondanunk a friss levegőről. Szellőztessünk naponta legalább kétszer.

8. Nevessünk tiszta szívből!

Bármilyen szürke is a világ a téli hónapokban, a jókedvünket nem árt megőrizni. Keressük az olyan élményeket, szituációkat, amelyek vidámságot és boldogságot csempésznek az életünkbe. Nevessünk sokat és tiszta szívből! A belső szervek és sejtek oxigénellátása ugyanis ugrásszerűen megnő a nevetés során, a tüdő kitágul és nő a légzés intenzitása is. A jókedvű, vidám emberek amúgy is könnyebben viselik a hétköznapok megpróbáltatásait, és tudományos vizsgálatok is azt igazolják, hogy a vidám emberek sokkal egészségesebbek, mint pesszimista társaik. Jöjjünk össze a barátainkkal vagy nézzünk vígjátékot, ha odakint tombol a hóvihar.

9. Fogyasszunk citrusféléket!

A citrom jótékony hatásáról már volt szó, de ne feledjük a többi citrusfélét sem. A narancsnak, mandarinnak, grapefrútnak most van a szezonja. Ezek a gyümölcsök a citromhoz hasonlóan mind-mind tele vannak C-vitaminnal, ami a téli hónapokban nélkülözhetetlen! Szerencsére egészen március annyit ehetünk ezekből a vitaminbombákból, amennyi csak belénk fér!

10. Erősítsük meg az emésztőrendszerünket!

A belekben lévő baktériumok nemcsak az emésztésben játszanak nagy szerepet, hanem bizony a test védekező feladataiban is. Ha ez a „közösség”  megsérül vagy legyengül, az hatással van az immunrendszerre is. Így tehát nagyon fontos az emésztőrendszer megerősítése is! Fogyasszunk minden nap kefirt vagy aludttejet, ezekben ugyanis sok a probiotikum.

Ha betartjuk ezt a tíz alapszabályt és odafigyelünk magunkra, a szervezetünk meg fogja hálálni. Nagyon fontos azonban az is, hogy kerüljük a túl sok kávét, cukrot, édességet, alkoholt és cigarettát, mert ezek mind-mind gyengíthetik a szervezet ellenálló képességét.

(Forrás: Zehn Power-Tipps für ein unbesiegbares Immunsystem, németből fordította T. B.)

További gyógymódokról és gyógynövényekről is olvashat portálunkon!