A bőség zavara vagy a választás valódi szabadsága

Manapság, ha megbetegszünk, kevesen fordulunk szüleinkhez, nagyszüleinkhez, bízva abban, hogy ők jól bevált hagyományos gyógymódokkal segíthetnek rajtunk. Ismerőseink körében esetleg találunk még bölcs öregeket vagy egészséges életmódra törekvőket, akiket megkérdezhetünk, de a legáltalánosabb megoldás, hogy a nyugati orvostudomány eszközeihez folyamodunk, gyógyszert szedünk.

Még kevésbé tudjuk, mitévők lehetnénk, ha lelki nehézségekkel küzdünk. Orvoshoz nem megyünk, félünk, hogy „még a végén ránk bizonyít valami pszichés problémát”, más lehetőségeket pedig alig ismerünk. Jó esetben vannak barátaink, bizalmasaink, akikkel meg tudjuk osztani gondunkat.

Pedig a lehetőségek tárháza igen bőséges, napjainkban egyre több alternatív terápia kerül a köztudatba, ám fogalmunk ezekről ködös, csak sejtjük, mit is csinál egy kineziológus, művészetterapeuta vagy mentálhigiénés szakember… A kínálat az ismerethiány miatt frusztráló lehet, de jó, ha tudjuk: a módszerek folyamatos bővülése csodálatos dolog – ha tudunk élni velük!A stresszoldáshoz is több út vezet

Melyik módszert válasszuk?

Hogyan indulhatnánk személyes problémánk megoldásának nyomába? Valahogyan meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbb módszert. Ehhez néha több lehetőséget is ki kell próbálnunk, míg megleljük az igazit, ám már az első lépésekhez is tájékozódnunk kell. Sokan barátoktól, ismerősöktől szereznek ismereteket, vagy olyan emberhez fordulnak, aki már megbirkózott az övékhez hasonló problémával. Mások az internet végtelenjében keresgélnek. Első lépésnek ez persze tökéletes, ám egy pozitív benyomáson vagy éppen objektív leíráson kívül mélyebb, személyes tapasztalatot egyetlen weboldal sem nyújthat.

Bárhogy is indulunk a megoldás felé, annak kulcsa nyitottságunk megőrzése. Jó, ha bizalmat szavazunk egy-egy módszernek, kipróbáljuk, még ha kétkedők vagyunk is. Egy lehetőséget minden segítő terápia megérdemel, hiszen talán megoldja legnagyobb gondunkat! A hitet önmagunkba kell vetnünk, hinnünk kell abban, hogy túl tudunk jutni nehézségeinken!

Ha kedves többet szeretne megtudni egy-egy módszerről, a Napszikra Terápiás Stúdióban különleges lehetőség nyílik több különböző holisztikus terápia alapos megismerésére és kipróbálására. (Információk, részletes program és jelentkezés: http://www.napszikra.hu/node/369)

Frányó Zsófi
kineziológus
Napszikra Terápiás Stúdió
fzsofka@gmail.com