A szénapolyva – kitűnő házi gyógymód

Amikor a gazda az aszú-szénát a pajtába hordja, annak alján hulladék képződik: ez a hulladék a széna virágából és polyvájából áll. Sokoldalúan felhasználható házi gyógymódokhoz, leginkább gyulladásos betegségek esetén hatásos, de a szénapolyvával való gyógyító eljárás alapvetően a keringést és az életerőt fokozza.

Többszörösen hatékony gyógymód

Leginkább meleg fürdőkhöz használják – szűrve vagy az egész főzettel, de igen előnyösen alkalmazható göngyölésre, gőzölésre, borogatásra, kötésre. Gyógyító hatása két fontos forrásból fakad: egyrészt a szénapolyvában rejlő gyógyító anyagokból, másrészt meleg hatásából. Ezzel a kezeléssel az anyagcserét, vérkeringést és a szervek fokozottabb életműködését érjük el és a meleg felhalmozásával erőt és támogatást nyújtunk a beteg szervezetnek. Éppen ezért azt is mondhatjuk, hogy a szénapolyvával való gyógyító eljárás az életerőt fokozza.

Beindítja a keringést, vagyis az életet

A gyulladásos betegségeket többnyire a szervezetben lerakódó salakanyagok okozzák, melyek megakadályozzák a kiválasztást idültté is válhatnak, ezért a gyulladás esetén az izzasztás bevált módszer a salakanyagok kiürítésére, eloszlatására. A meleg szénapolyva kötés segít elindítani az izzadást és így távozhat a kórt okozó anyag. Csodálatos eredményt érhetünk el tüdőgyulladás, tüdő- elnyálkásodás, tüdőhurut, mellhártyagyulladás, petefészek- és méhgyulladás, köszvény, reuma esetén, különösen hólyag és vesebántalmaknál és más, hasonló betegségeknél. A lényeg, hogy a kórt okozó anyagokat ki kell üríteni a szervezetből.

A meleg szénapolyva-borogatás azon a helyen, ahol alkalmazzuk, aktív vérbőséget idéz elő. A vérbőség hatására a környező szervekben és a beteg testrészen beindul a keringés és ezzel együtt gyógyulási folyamat. Ebből a szempontból közömbös, hogy melyik testrész – a tüdő, mellhártya, gyomor, vagy belek, az alsótest, hólyag, vese vagy ízületek – betegszik-e meg, vagy bőrkiütés, daganat az, amit gyógykezelni kell.

Csökkentheti vagy növelheti a fájdalmat

Heveny gyulladásnál meleg szénapolyva-borogatást, vagy meleg pakolást alkalmazunk. A fájdalmat a meleg borogatás, a gyulladás természetétől függően különbözőképpen befolyásolja. Amikor még nem gennyesedett el a gyulladás, a meleg borogatás a fájdalmat lecsökkenti, néha meg is szünteti. A gennyes gyulladásoknál a fájdalmak különösen erősen fokozódnak.

Göngyölés

Veszünk egy nem túl sűrű juta anyagot vagy lepedőt és belemártjuk, vagy együtt főzzük az ismertetett széna polyva főzettel. A főzés után kivesszük a ruhát, kifacsarjuk és rátesszük az egész testre, vagy a fájó testrészt begöngyöljük. Alkalmazható lábra, csípőre, combokra, felsőtestre is. A göngyöleget vagy borogatást közvetlenül a csupasz testre helyezzük.

A göngyölés vagy borogatás 2-3 fokkal legyen melegebb, mint a normális test hőmérséklete vagy is 30-40 fok. A cél az, hogy ezt a meleget minél tovább megtartsuk, amiért is a nedves göngyöleget még száraz gyapjúkendővel is betakarjuk, úgy hogy a nedves és a száraz ruha közé vízhatlan anyagot teszünk.

A beteget, 10-15 perc után megitatjuk gyorsan forró kamilla-, hárs-, vagy bodzateával, mely után kiadós izzadás fog bekövetkezni. A borogatás addig maradjon a testen, míg az a melegét megtartotta, de legalább egy óra hosszat. Nagyon legyengült betegeknél, gyerekeknél, vagy öregeknél elegendő 15-30 perc.

Ha a teljes testes pakolás során az izzadás kényelmetlen vagy szorongó érzést váltana ki, úgy időközönként a takaró alól kis időre húzzuk ki a karokat. Ezzel csökkentjük az izzadás hatásfokát. A beteg tegye csípőjére a kezét a bepakolásnál, hogy a göngyöleg lazább maradjon, így később ki lehet húzni a karokat. A göngyöleg eltávolítása után álló vizes fürdővel kell lemosni a beteget.

Szénapolyva fürdő

5 liter vízhez veszünk 1kg tiszta szénapolyvát és lefedett edényben lassú melegítéssel felfőzünk. Ezt a főzetet használjuk fel a fürdőhöz.

(Forrás: A szénapolyva, mint kitűnő házi gyógymód)

Csörnyei Ida
természetgyógyász, füladdiktológus, családfelállító terapeuta
gyógymasszőr, grafológus
Tanácsadás