Házi fűszerpatika, izzadt láb, száraz bőr

Nyáron számos gyógy- és fűszernövény begyűjtésével magunk is kialakíthatunk egyfajta házipatikát, afféle „fűszerbázist”, amit később igen hasznosan fel tudunk használni. Emellett más időszerű témákról is szól Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász cikke, amelyben tanácsokat ad a nyári hőségben fokozott izzadás, bőrszárazság és leégés esetére.

A verejtéktermelés zavarai

Az izzadás a test normális reakciója a nagy melegre, a megerőltetésre és mentális stressz esetén. A verejtékmirigyek legfontosabb feladata a testhőmérséklet szabályozása. Az izzadság nedvességfóliával borítja a bőrt, ami hűtést biztosít a felületen, és segítségével hőt adunk le. Mint minden más szervnél, itt is felléphetnek működési zavarok.

Így kerüljük el a káliumhiányt!

A kálium fontos szerepet játszik a szervezet folyadékegyensúlyában és az elektromos impulzusok ideg- és izomsejtekbe való továbbításában. Káliumszintünk pontosan szabályozott, a szükséges mennyiséget a táplálékból vonja ki a szervezet, a felesleg egyszerűen kiválasztódik. Létrejöhet azonban káliumhiány a vérben, ami néha halálos kimenetelű is lehet.

Természetes védekezés a túlzott izzadás ellen

Nyáron természetes, hogy mindenki izzad, ki jobban, ki kevésbé. Miért izzadunk? Egyszerű a válasz: legtöbbször azért, mert melegünk van. Az izzadás természetes dolog, szabályozza a testhőmérsékletünket, megóvja a szervezetet a túlmelegedéstől. A túlzott izzadás legtöbbször az egész testet érinti, de van, hogy csak egy bizonyos területen jelentkezik.

Hétszázezres hónaljkezelés dezodor helyett?

A fokozott verejtékezésben szenvedők számára kezelési alternatívát jelenthet az az új technológia, amely sebészeti beavatkozás nélkül segít a problémájukon. Alice Smellie, a Daily Mail újságírója próbaképpen az egyik hónalján kipróbálta az új generációs eszközt, miközben a másikon még dezodort sem használt, hogy össze tudja hasonlítani a hatást.

Mitől, mennyire izzadunk?

Az izzadás a test normális reakciója melegre, megerőltetésre és pszichés terhelésekre. Az izzadságmirigyek legfontosabb feladata a test hőmérsékletének szabályozása. Mint minden szervünknél, itt is felléphetnek működési zavarok. A verejtékmirigyek legfontosabb feladata a testhőmérséklet stabilizálása még ingadozó környezeti hőmérséklet esetén is. Az izzadsággal hőt adunk le. Az izzadásnak emellett fontos szerepe van a toxikus metabolikus végtermékek kiválasztásában és a bőr egészséges savpalástjának fenntartásában.

Szauna – a gyógyító fürdő

Bár a szauna már hazánkban is igen elterjedt, mégis kevesen tudják, honnan ered, milyen jótékony hatásai és milyen hagyományai vannak. Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána. A szauna szóról elsőként mindenkinek a finnek ugranak be, nem is alaptalanul, hiszen a szaunázás hagyományában élen járnak.

A szénapolyva – kitűnő házi gyógymód

Amikor a gazda az aszú-szénát a pajtába hordja, annak alján hulladék képződik: ez a hulladék a széna virágából és polyvájából áll. Sokoldalúan felhasználható házi gyógymódokhoz, leginkább gyulladásos betegségek esetén hatásos, de a szénapolyvával való gyógyító eljárás alapvetően a keringést és az életerőt fokozza.