A verejtéktermelés zavarai

Az izzadás a test normális reakciója a nagy melegre, a megerőltetésre és mentális stressz esetén. A verejtékmirigyek legfontosabb feladata a testhőmérséklet szabályozása. Az izzadság nedvességfóliával borítja a bőrt, ami hűtést biztosít a felületen, és segítségével hőt adunk le. Mint minden más szervnél, itt is felléphetnek működési zavarok.

Így kerüljük el a káliumhiányt!

A kálium fontos szerepet játszik a szervezet folyadékegyensúlyában és az elektromos impulzusok ideg- és izomsejtekbe való továbbításában. Káliumszintünk pontosan szabályozott, a szükséges mennyiséget a táplálékból vonja ki a szervezet, a felesleg egyszerűen kiválasztódik. Létrejöhet azonban káliumhiány a vérben, ami néha halálos kimenetelű is lehet.

Természetes védekezés a túlzott izzadás ellen

Nyáron természetes, hogy mindenki izzad, ki jobban, ki kevésbé. Miért izzadunk? Egyszerű a válasz: legtöbbször azért, mert melegünk van. Az izzadás természetes dolog, szabályozza a testhőmérsékletünket, megóvja a szervezetet a túlmelegedéstől. A túlzott izzadás legtöbbször az egész testet érinti, de van, hogy csak egy bizonyos területen jelentkezik.

Hétszázezres hónaljkezelés dezodor helyett?

A fokozott verejtékezésben szenvedők számára kezelési alternatívát jelenthet az az új technológia, amely sebészeti beavatkozás nélkül segít a problémájukon. Alice Smellie, a Daily Mail újságírója próbaképpen az egyik hónalján kipróbálta az új generációs eszközt, miközben a másikon még dezodort sem használt, hogy össze tudja hasonlítani a hatást.

Mitől, mennyire izzadunk?

Az izzadás a test normális reakciója melegre, megerőltetésre és pszichés terhelésekre. Az izzadságmirigyek legfontosabb feladata a test hőmérsékletének szabályozása. Mint minden szervünknél, itt is felléphetnek működési zavarok. A verejtékmirigyek legfontosabb feladata a testhőmérséklet stabilizálása még ingadozó környezeti hőmérséklet esetén is. Az izzadsággal hőt adunk le. Az izzadásnak emellett fontos szerepe van a toxikus metabolikus végtermékek kiválasztásában és a bőr egészséges savpalástjának fenntartásában.

Szauna – a gyógyító fürdő

Bár a szauna már hazánkban is igen elterjedt, mégis kevesen tudják, honnan ered, milyen jótékony hatásai és milyen hagyományai vannak. Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána. A szauna szóról elsőként mindenkinek a finnek ugranak be, nem is alaptalanul, hiszen a szaunázás hagyományában élen járnak.

A szénapolyva – kitűnő házi gyógymód

Amikor a gazda az aszú-szénát a pajtába hordja, annak alján hulladék képződik: ez a hulladék a széna virágából és polyvájából áll. Sokoldalúan felhasználható házi gyógymódokhoz, leginkább gyulladásos betegségek esetén hatásos, de a szénapolyvával való gyógyító eljárás alapvetően a keringést és az életerőt fokozza.