Így kerüljük el a káliumhiányt!

A kálium fontos szerepet játszik a szervezet folyadékegyensúlyában és az elektromos impulzusok ideg- és izomsejtekbe való továbbításában. Káliumszintünk pontosan szabályozott, a szükséges mennyiséget a táplálékból vonja ki a szervezet, a felesleg egyszerűen kiválasztódik. Létrejöhet azonban káliumhiány a vérben, ami néha halálos kimenetelű is lehet.

A káliumhiány okai

Egyértelmű okai vannak a káliumhiánynak? Általánosságban elmondható, hogy normál étkezéssel biztosítjuk a szükséges káliumot a szervezetben, mert ez a fontos nyomelem nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Gyomor-bélrendszeri panaszok, súlyos hányás vagy hasmenés, a bélben lévő sipoly és hashajtók vagy vízhajtók hosszabb ideig tartó használata arra vezethet, hogy a vérben káliumhiány jelentkezik.

Túlzott sóbevitel és túlzott alkoholfogyasztás, erős izzadás és nem megfelelő folyadékellátás esetén előfordulhat, hogy a kálium szintje csökken a szervezetben. A sportolók, az idősek és bulimiában szenvedő a betegek különösen érintettek.

A mák igazi káliumbajnok

Káliumhiány: tünetek és jelek

A kálium hiánya ezekben a hétköznapi tünetekben nyilvánul meg:

  • fáradtság
  • fejfájás
  • szédülés
  • hányinger

Szembetűnőbb tünek:

  • székrekedés
  • izomgörcsök
  • bénulási tünetek
  • vérkeringési problémák

A kálium legfontosabb funkciója a szervezetben a gyomor-bélrendszer folyadékegyensúlyának szabályozása, valamint részvétel az izmok és az idegrendszer működésében. Ha tehát ezeken a területeken panaszok fordulnak elő, akkor az káliumhiányra utalhat. Veszélyessé válik, ha a káliumhiány kihat a szívizom-funkciókra, ami szívritmuszavarokhoz vezethet.

A káliumhiány kiegyenlítése

Az érintetteknek erős káliumtartalmú élelmiszereket kell enniük. Ilyenek a teljes kiőrlésű termékek, szárított gyümölcsök, avokádó, banán, burgonya, dió. Káliumtartalmú készítményeket csak orvosi előírásra szabad szedni.

A kálium nagy mennyiségben történő bejuttatásának legegyszerűbb útja a burgonya vagy hüvelyesek sokáig tartó főzése. A kálium ugyanis vízben jól oldódik, és ezért a főzővízben marad. Ezt főzés után leszűrhetjük és felhasználhatjuk leves, vagy szósz készítésére.

(Németből fordította: Koncz László)