A kevés alkohol is sok

Az alkoholfogyasztásnak nincs egészséges szintje vagy mértéke – ezzel a nem igazán meglepő következtetéssel zárult egy 26 évig tartó, a világ 195 országát átfogó kutatás. A vizsgálat az absztinens emberek egészségi adatait hasonlította össze az alkoholfogyasztókéval. Az eredményeket a világ talán legrangosabb orvosi folyóirata, a Lancet közölte.

Így kerüljük el a káliumhiányt!

A kálium fontos szerepet játszik a szervezet folyadékegyensúlyában és az elektromos impulzusok ideg- és izomsejtekbe való továbbításában. Káliumszintünk pontosan szabályozott, a szükséges mennyiséget a táplálékból vonja ki a szervezet, a felesleg egyszerűen kiválasztódik. Létrejöhet azonban káliumhiány a vérben, ami néha halálos kimenetelű is lehet.

Stressz, dohányzás, sok kávé – ilyenek vagyunk?

Felmérés, nagy egészségteszt készült, amelyet közel nyolcezren töltöttek ki. A kérdések az életmódra, általános egészségi állapotra vonatkoztak. A felmérésből többek között kiderült, hogy a válaszadók milyen káros szenvedéllyel élnek, milyen mértékben érinti őket a stressz, mennyire változatos az étrendjük, illetve mennyire elégedettek a szexuális életükkel.

Kevés alkohol is okozhat rákot

Eddig úgy vélték, hogy kevés alkohol fogyasztása alig növeli bármely rák kockázatát mind a nőknél, mind a férfiaknál. Kiderült azonban, hogy nőknél kevés alkohol is növeli az alkohollal kapcsolatos rák, főleg a mellrák kialakulását. Nőknek napi 1 adag, férfiaknak napi 2 adag is elég lehet egyes alkohollal kapcsolatos rákfajták kifejlődéséhez.

Miért tűri idősebb korban nehezebben a szervezet a túlzott alkoholfogyasztást?

Nem titok, hogy az alkoholizmus számos betegséget okoz. A rák, a szív-érrendszeri megbetegedések, a májbetegségek és a depresszió mellett a mértéktelen ivás idővel a test összetételének változásához is vezet – különösen jellemző ilyenkor az izomtömeg-vesztés, ami a mozgás és az erő csökkenéséhez vezet.

Egészségünkre! Csak óvatosan az alkoholfogyasztással

Az év vége a fogyasztás időszaka, az ételeké, ajándékoké és a röviditaloké. Az alábbiakban a Metodista Kórház kutatói gyűjtenek össze néhány alkohollal kapcsolatos, figyelemreméltó tényt. Mivel az alkohol az emberi fiziológiára gyakorolt hatása nagyon összetett, a tanácsok általában ellentmondásosak. A kórház onkológusa, Tejal Patel szerint az utóbbi idők kutatásai összefüggést mutattak ki az alkoholfogyasztás és az emlőrák között.

Gyereknek alkohol?

A kutatók szerint sok anya tévesen úgy véli, ha gyermekének korán megengedi, hogy megkóstoljon valamilyen alkoholos italt, azzal eltántorítja attól, hogy tizenévesen igyon. A kutatók azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ezzel a szülők éppen az ellenkezőjét érhetik el, mivel az alkoholos italok világába történő korai bevezetés növeli a tinédzserkorban kialakuló ivás kockázatát.

Befolyásolhatja a vérnyomást a tinik életmódja

Azok között a tinédzser fiúk között, akik gyakran fogyasztanak alkoholt, és azoknál a lányoknál, akik fogamzásgátlót szednek, nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának a kockázata – derült ki az ausztrál Royal Perth Kórház kutatásából. A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás már fiatal korban is kialakulhat és komoly egészségügyi kockázatokkal jár: növeli a szívbetegségek és a szélütés rizikóját.

Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is megnöveli a demencia rizikóját

Egy új amerikai tanulmány szerint – amely során összesen 1300, hatvanas évei közepén járó nő egészségi állapotának változásait követték figyelemmel több, mint 20 éven keresztül – az alkoholfogyasztás még mérsékelt mennyiségben is megnövelheti az időskori demencia későbbi kialakulásának kockázatát, ami ellentmond a korábbi kutatási eredményeknek, miszerint az alkohol kis mennyiségben jótékony hatással van az idősebb emberek agyműködésére.

Európában a cseh tinédzserek fogyasztják a legtöbb alkoholt

Nemrég a mentőszolgálat munkatársai egy prágai park egyik padjáról szállítottak kórházba egy 12 éves alkoholmámorban úszó tinédzsert, aki annyira be volt rúgva, hogy se járni, se beszélni nem tudott – a cseh egészségügyi hatóságok szakértői szerint ez is bizonyítja az országban uralkodó borzasztó állapotokat. A részeg fiúra és hat hasonló állapotban lévő társára rendőrök találtak rá az iskolaszünet kezdetén, június végén.