Kevés alkohol is okozhat rákot

Eddig úgy vélték, hogy kevés alkohol fogyasztása alig növeli bármely rák kockázatát mind a nőknél, mind a férfiaknál. Kiderült azonban, hogy nőknél kevés alkohol is növeli az alkohollal kapcsolatos rák, főleg a mellrák kialakulását. Nőknek napi 1 adag, férfiaknak napi 2 adag is elég lehet egyes alkohollal kapcsolatos rákfajták kifejlődéséhez.

Az alkohollal kapcsolatos rákfajták kockázata a kevés alkoholt ivó férfiaknál is magasabb, de csak azoknál, akik dohányoztak. Soha nem dohányzó férfiaknál nem találták meg ezt a kapcsolatot. Sok alkohol fogyasztása több rákfajta kockázatát növeli.

Jobban jár, ha kerüliA kevés alkohol fogyasztása és a rák kockázata közötti összefüggés kevésbé világos., ezért amerikai kutatók egy csoportja azt akarta meghatározni, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás növeli-e a rák kockázatát. Ehhez 2 nagy korábbi tanulmány adatait dolgozták fel, amely tanulmányok 30 éven keresztül követték közel 88 ezer nő és 47 ezer férfi egészségi állapotát. Megbecsülték a rák teljes kockázatát, valamint az alkohollal összefüggő rákfajták (végbélrák, női mellrák, májrák, szájüregi rák, torokrák, gégerák és nyelőcsőrák) kockázatát.

A mérsékelt ivás felső határa napi 1 adag (15 g alkohol) fogyasztása nők esetében és napi 2 adag (30 g) elfogyasztása férfiak esetében. Egy adag nagyjából 1 dl bornak vagy 3 dl sörnek felel meg.

Figyelembe vették a befolyásoló tényezőket is – kor, népcsoport, testtömeg index, családi előzmények, rákszűrések adatai, dohányzás, fizikai aktivitás és étrend. A követési idő alatt összesen több, mint 19 ezer rákos megbetegedést diagnosztizáltak a nőknél és mintegy 7 és fél ezer esetet a férfiaknál. A kutatók azt találták, hogy általában a mérsékelt ivás kismértékű, de nem jelentéktelen növekedést okoz bármilyen rák kockázatánál mind nőknél, mind férfiaknál, függetlenül dohányzási előéletüktől.

Az alkohollal kapcsolatos rákfajták esetében a kockázat nőtt mérsékelten ivó férfiaknál, akik valaha dohányoztak, de nem a soha nem dohányzó férfiaknál. Ugyanakkor még a soha nem dohányzó nőknél is megnőtt az alkohollal kapcsolatos rákok, főként a mellrák kockázata – még a napi egy adagnál kevesebbet ivóknál is.

Az mindenesetre kijelenthető: nők ne igyanak napi 1 adag italnál többet, a férfiak pedig napi 2 adagnál többet.

Végül, akiknél a családban már előfordult rákbetegség, azoknak ajánlatos a fenti adagoknál is kevesebbet fogyasztani, vagy teljesen tartózkodni az alkoholtól, hiszen bizonyított a kapcsolat a mérsékelt ivás és az alkohollal kapcsolatos rákok fellépése között.

(Angolból fordította: Korom Lajos)