Gyereknek alkohol?

A kutatók szerint sok anya tévesen úgy véli, ha gyermekének korán megengedi, hogy megkóstoljon valamilyen alkoholos italt, azzal eltántorítja attól, hogy tizenévesen igyon. A kutatók azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy ezzel a szülők éppen az ellenkezőjét érhetik el, mivel az alkoholos italok világába történő korai bevezetés növeli a tinédzserkorban kialakuló ivás kockázatát.

Gyereknek egy cseppet se!„Sok általános iskoláskorú gyermek szülei azt vallják, hogy a korai találkozás az alkohollal elveszi a gyerek kedvét a későbbi ivászattól” – állította Christine Jackson, az RTI nemzetközi nonprofit kutatási szervezet sajtóközleményében. A kutatáshoz 1050 harmadik osztályos gyermek édesanyját kérdezték meg arról, megengedik-e, hogy a gyermek megkóstolja alkoholos italukat.

A szülők egynegyede erre igennel válaszolt, mivel úgy vélték, hogy a gyereknek úgysem fog ízleni az alkohol, de legalább megszűnik a tiltott gyümölcs utáni sóvárgás érzése. Emellett azonban az anyák 40 százaléka úgy vélte, hogy azzal, hogy nem engedi megkóstolni az alkoholt, a gyermekében csak tovább növeli a vágyat a kipróbálására, sőt 26 százalék eleve úgy gondolta, ha megengedi, a gyerek nem fog később az alkohollal kísérletezni.

A megkérdezett gyermekek 33 százaléka ráadásul bevallotta, hogy már megkóstolta a sört, bort, vagy más alkoholos italt. „Ezek az eredmények azt jelzik, hogy sok szülő tévesen arra számít, hogy azzal, ha a gyermek otthon iszik először, szülői felügyelet mellett, akkor kevésbé valószínű, hogy később a kortársakkal igyon” – fűzte hozzá a kutató.