Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Európában a cseh tinédzserek fogyasztják a legtöbb alkoholt

Nemrég a mentőszolgálat munkatársai egy prágai park egyik padjáról szállítottak kórházba egy 12 éves alkoholmámorban úszó tinédzsert, aki annyira be volt rúgva, hogy se járni, se beszélni nem tudott – a cseh egészségügyi hatóságok szakértői szerint ez is bizonyítja az országban uralkodó borzasztó állapotokat. A részeg fiúra és hat hasonló állapotban lévő társára rendőrök találtak rá az iskolaszünet kezdetén, június végén.

Európában a cseh tinédzserek fogyasztják a legtöbb alkoholtAz Európai Iskolai Alkohol és Drogfogyasztási Felmérés (ESPAD) adatai szerint a cseh 15-16 éves fiatalok fogyasztják a legtöbb alkoholt az európai tinédzserek közül. A megdöbbentő adatok szerint a cseh fiatalok (fiúk és lányok egyaránt) 93 százaléka fogyasztott már alkoholt valamilyen formában, 80 százalékuk pedig a felmérést megelőző egy hónapban is alkoholizált.

Szakértők szerint a fiatalok könnyedén hozzájuthatnak az alkoholhoz a felnőttek pedig elnézőek a tinédzserek kilengéseit illetően. A közép-európai országot egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi felmérései szerint csak Moldova előzi meg az évi elfogyasztott alkoholmennyiség tekintetében Európában.

„Ez egy rendkívül súlyos probléma, amire eddig nem fordítottunk kellő figyelmet” – mondta Jindrich Voboril, a cseh kormány drogprevenciós koordinátora. „Sajnos egyre fiatalabban kezdik a tinédzserek az ivást és egyre több alkoholt fogyasztanak, leginkább röviditalokat, amelyeknek amúgy is magas az alkoholtartalma.” Voboril szerint a 12 és 16 éves koruk között rendszeresen alkoholt fogyasztó tinik közül sokkal többen lesznek később drogfüggők, mint azok közül a fiatalok közül, akik soha nem fogyasztanak alkoholt.

A cseh kultúrához régóta hozzátartozik az alkoholfogyasztás, ennek azonban nem várt és komoly egészségügyi következményei lehetnek. „A szülők gyakran saját maguk kínálják gyerekeiket alkohollal, ezzel azonban elindítanak egy folyamatot, amelynek nem tudjuk, hol a vége” – írják a kutatók.

A 10 és fél millió lakosú ex-kommunista ország 2010-ben első lett a világ sörfogyasztását tekintve körülbelül 134 liter/fő-vel. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre az országban található alkoholisták számát illetően, tavaly a kórházakban 27 000 beteget kezeltek súlyos alkoholizmussal, közülük több mint 500 fiatalkorút.

Az Európai Unió 266 millió rendszeresen alkoholt fogyasztó felnőttjéből 23 millióan vannak jelenleg az alkoholfüggők. Itt fogy a világon a legtöbb alkohol – egy átlagos felnőtt évente 11 liter tiszta alkoholt fogyaszt el, ami még így is négy literrel kevesebb, mint a hetvenes évek közepén. Az alkoholos italok negyedét és a világ bortermelésének felét az Európai Unió adja és a világszerte exportált italok 70 százaléka is innen származik.