Szenvedélybetegségek, függőségek (2.)

Az emberi személyiség az egyik legösszetettebb, legizgalmasabb téma, amivel valaha találkoztam. Ahány ember, annyiféle finomhangolás létezik, ezeket tanulmányozni hihetetlenül érdekes munka. Tulajdonságaink, személyiségjegyeink tesznek bennünket egyedivé. Ahhoz, hogy komoly függőség, szenvedélybetegség kialakuljon, nagyon sok tényezőnek kell egybeesnie.

Rengeteg rejtett alkoholista

Azt hinnénk, hogy az alkoholistákat messziről könnyű megismerni: züllött, akaratgyenge személyek. Árnyaltabb a kép, ha abból indulunk ki, hogy a szakemberek szerint szinte minden családban van legalább egy függő. Az alkoholizmus sokkal összetettebb probléma, mint gondolnánk. Ha egyszer kialakult a kémiai függőség, azt a szervezetünk egy életre megjegyzi.

Miért tűri idősebb korban nehezebben a szervezet a túlzott alkoholfogyasztást?

Nem titok, hogy az alkoholizmus számos betegséget okoz. A rák, a szív-érrendszeri megbetegedések, a májbetegségek és a depresszió mellett a mértéktelen ivás idővel a test összetételének változásához is vezet – különösen jellemző ilyenkor az izomtömeg-vesztés, ami a mozgás és az erő csökkenéséhez vezet.

Európában a cseh tinédzserek fogyasztják a legtöbb alkoholt

Nemrég a mentőszolgálat munkatársai egy prágai park egyik padjáról szállítottak kórházba egy 12 éves alkoholmámorban úszó tinédzsert, aki annyira be volt rúgva, hogy se járni, se beszélni nem tudott – a cseh egészségügyi hatóságok szakértői szerint ez is bizonyítja az országban uralkodó borzasztó állapotokat. A részeg fiúra és hat hasonló állapotban lévő társára rendőrök találtak rá az iskolaszünet kezdetén, június végén.

Az alkohollal kezdődik a hosszútávú droghasználat

Kutatók szerint nem a marihuána, hanem sokkal inkább az alkohol számít az elsőszámú úgynevezett kapudrognak, derült ki a Floridai Egyetem új tanulmányának eredményeiből. A kutatási eredmények ugyan nem valószínű, hogy eldöntik a több évtizedes vitát, mi indíthat el valakit a rendszeres droghasználat útján, de segítséget nyújthatnak az oktatásban résztvevőknek, hogy hatékonyabb prevenciós programokat dolgozzanak ki, mondta Adam Barry, az Egészség és Emberi Teljesítmény Tanszék kutatómunkatársa.

Ön dönt: a gyerek iszik vagy vezet?

Az Egyesült Államok kormányzati felmérései szerint nagyobb eséllyel isznak és vezetnek azok a tinik, akik szüleiktől is ezt látják. A Kábítószerügyi és Mentális Egészségügyi Ellátási Igazgatóság (SAMHSA) felmérése szerint a szülők vezetési szokásai nagyban hatnak a gyerekeikre.

Milyen károkat okoz szervezetünkben az alkohol?

Mindenki ismeri a túlzott alkoholfogyasztás rövidtávú hatásait: másnaposság, fejfájás, rossz közérzet, karikás szemek. Viszont a rendszeres alkoholfogyasztás hosszú távon számos olyan komoly betegség kialakulásához vezethet, mint a mellrák, szívbetegségek, a stroke, vagy a májzsugor. Nem is beszélve a szellemi és a szociális érintkezést (pl. család) befolyásoló problémákról…

Gátolja a leszokást az alkohol okozta agykárosodás

A hosszútávú és nagymértékű alkoholfogyasztás jelentős agykárosodást okoz, és gyakran olyan területek sérülnek, amelyek alapvetőek az ivászatról való leszokás szempontjából. Catherine Brawn Fortier és a Harvard Egyetem munkatársai az agykéreg vastagságából következtettek az agy állapotára: minél többet iszunk, annál inkább károsodik agyunk.

Bajaink eredete

Depresszió, demencia, alkoholfüggőség és sztrók – ezek az európai lakosság körében leggyakrabban előforduló betegségek. Mivel a legtöbb ilyen betegséget több éves késéssel vagy sokszor egyáltalán nem diagnosztizálják és a betegeknek legfeljebb a harmada kap kezelést, e betegségek valódi mértéke és társadalmi terhe igen súlyos lehet.

Alkohol kamaszkorban – rossz kezdet!

Modern – vagy legalábbis magukat annak érző – szülők gyakran megengedik, hogy kamaszodó gyermekeik alkoholt fogyasszanak. Lehet, hogy csak próbálnak „jó fej” szülők lenni, miközben nem is gondolnak arra, hogy ezzel annak teszik ki gyermekeiket, hogy később próblémáik lesznek az itallal.