Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Ön dönt: a gyerek iszik vagy vezet?

Az Egyesült Államok kormányzati felmérései szerint nagyobb eséllyel isznak és vezetnek azok a tinik, akik szüleiktől is ezt látják. A Kábítószerügyi és Mentális Egészségügyi Ellátási Igazgatóság (SAMHSA) felmérése szerint a szülők vezetési szokásai nagyban hatnak a gyerekeikre.

Ön dönt: a gyerek iszik vagy vezet?A vizsgálathoz az adatokat egy 67 500, 12 évesnél idősebb önkéntes részvételével készült országos felmérés adta. A SAMHSA kutatási eredményei szerint az ittas vezető anyával élő 16-17 évesek több mint 18 százaléka maga is ült már a volánnál alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt. Ezzel szemben mindössze 11 százalék volt az aránya azoknak a gyerekeknek, akik annak ellenére is ittasan ültek a volán mögé, hogy nem láttak hasonló példát édesanyjuktól.

Az apák még ennél is nagyobb hatással vannak gyerekeik vezetési szokásaira. A december 6-án publikált tanulmányból kiderül, hogy az ittasan vezető apák gyerekei 21,4 százalékban maguk is hajlamosak kábítószer és alkohol befolyása alatt vezetni, míg ugyanez az arány mindössze 8,4 százalék azoknál, akiknek édesapja nem iszik és vezet egyszerre.

„A szülők példamutató magatartásukkal rendkívül nagy szerepet játszhatnak az ittas vezetés megelőzésében” – nyilatkozta Pamela Hyde, a SAMHSA munkatársa. „Azok a szülők, akik isznak, kábítószereznek és vezetnek, nemcsak saját életüket teszik kockára, de növelik annak az esélyét is, hogy később gyerekeik is hasonló önpusztító életmódot folytatnak majd.”