Kender: kultúrnövény, kábítószer vagy gyógyszer is?

Kendert már Krisztus előtt a IV. évezredben termesztettek Kínában, és nem azért, hogy kábítószert nyerjenek belőle, hanem mert a rostos növény alkalmas volt papír, textil és kötélgyártáshoz. A kender Európában a 17. században élte virágkorát, amikor sok hajókötélre és vitorlára, ehhez rengeteg kenderre volt szükség. Ebből készült az első Levis farmer is.

Ha a tini egyszer is droghoz nyúl, az agya örökre megváltozik

A felmérés során 71 mexikói-amerikai 16 éves kamasz agyműködését figyelték még, majd arról kérdezték őket, hogy milyen tudatmódosító szereket használtak eddig – akár egyetlen alkalommal is. A listán nem csak az illegális drogok, hanem a cigaretta és az alkohol is szerepelt. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az agy egyes területei szinkronban vannak-e egymással.

Herpesz és kokain A szürke ötven árnyalatának könyvtári példányán

Egy friss kutatás során toxikológiai vizsgálatnak vetettek alá könyvtári könyveket, hogy megállapítsák, milyen anyagok és kórokozók tanyáznak rajtuk. Kiderült, hogy a késedelmi díj a legkevesebb, amiért egy könyv kölcsönzésekor aggódhatunk: az összes példányon találtak kokaint, de az erotikus tartalmú regényen, A szürke ötven árnyalatán herpeszvírust is.

Megelőzheti a drogok kipróbálását a jó tanár-diák kapcsolat

Kevésbé valószínű, hogy a középiskolás diákok alkohollal vagy a drogokkal kísérletezzenek, ha jó a kapcsolatuk tanáraikkal – derült ki egy új tanulmányból. Amikor egy gyerek belép a tinédzserkorba, természetes, hogy nyitottabbá válik a világ felé, és szeretne minél több új tapasztalatot szerezni. Sokszor azonban ez a nyitottság vakmerő és veszélyes tettekhez vezethet, miközben a szülők otthon csak remélhetik, hogy csemetéjüket semmi baj sem éri.

Ön dönt: a gyerek iszik vagy vezet?

Az Egyesült Államok kormányzati felmérései szerint nagyobb eséllyel isznak és vezetnek azok a tinik, akik szüleiktől is ezt látják. A Kábítószerügyi és Mentális Egészségügyi Ellátási Igazgatóság (SAMHSA) felmérése szerint a szülők vezetési szokásai nagyban hatnak a gyerekeikre.

Nagyobb eséllyel lesznek kábítószerfogyasztók az okos gyerekek

A legújabb felmérések szerint az okos gyerekek nagyobb eséllyel próbálják ki a tiltott drogokat fiatal felnőttként, mint kevésbé intelligens társaik. A szakértők az 1970-es, 8000 önkéntes részvételével készült British Cohort Study adatait használták fel. A résztvevők intelligenciahányadosát 5 és 10 éves korban mérték fel, 16 és 30 éves korukban pedig drogfogyasztási szokásaikról (marihuána, kokain, LSD és heroin) kellett számot adniuk az önkénteseknek.

Növényvédőszerből keménydrog?

Hazánkban is betiltják a kati vagy macska, miau-miau névre hallgató drogot, melynek hatóanyaga a mefedron. A nyár „sláger” drogja korábban legálisan volt kapható növényvédő szerként, de szerencsére a kormány drogügyi tanácsadó testülete úgy döntött, Magyarországon is betiltja az igen veszélyes szert.

Függőségeink

Napjainkban szinte bárki vagy bármi iránt kialakulhat függőség az arra hajlamos emberekben. Felsorolással így nem is próbálkozom. Példálózom inkább. Függhet valaki személyeken, lényeken (így a kutyáján) kívül – a közismert nikotin, koffein, alkohol, gyógyszer vagy kábítószer mellett – például a munkától.

Kábítószerhelyzet Európában

Kábítószer-fogyasztásban 30 ország között „csak” a középmezőnyben jut nekünk hely! Ebben a rangsorban ugyan biztosan senki sem törekszik az élre. Akkor sem örülhetnénk, ha utolsók lennénk, mert ugye kokainból, heroinból, kannabiszból vagy ecstasyból az is túl sok volna.

Feljövőben a kokainfogyasztás

Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta megsokszorozódott a hazánkba érkező drogküldemények mennyisége és száma. Míg korábban jórészt csupán tranzitországként vettünk részt a drogforgalomban, évek óta egyre tekintélyesebb a célállomásként betöltött szerepünk is.