Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Feljövőben a kokainfogyasztás

Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta megsokszorozódott a hazánkba érkező drogküldemények mennyisége és száma. Míg korábban jórészt csupán tranzitországként vettünk részt a drogforgalomban, évek óta egyre tekintélyesebb a célállomásként betöltött szerepünk is.

A napokban (június 26-án) világszerte, így Magyarországon is megemlékeztek a kábítószer-ellenes világnapról. Ebből az alkalomból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a tagországok drogügyekben felelős szervezetei/hatóságai is fokozott figyelmet kértek a kábítószer-fogyasztás terjedése elleni tevékenységnek.

Magyarországon ez a feladat többek között a Szociális és Munkaügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. A főhatóság a szakemberei által összeállított tájékoztatóban foglalta össze az aktuális hazai droghelyzetet.

Hazánk a tranzit mellett egyre inkább kábítószer-célállomás is

Abban mindenekelőtt arra a tényre hívja fel a figyelmet, hogy 2004-es uniós csatlakozásunk óta megsokszorozódott a Magyarországra érkező drogküldemények mennyisége és száma. Míg hazánk korábban jórészt csupán tranzitországként vett részt a drogforgalomban, évek óta egyre tekintélyesebb a célállomásként betöltött szerepe is. A jelentős forgalomnövekedést tanúsítják a Vám- és Pénzügyőrség által felderített esetek adatai is. Kokainból tavaly például a tavalyelőtti mennyiségnek körülbelül a dupláját sikerült lefoglalniuk, marihuánából valamivel többet, mint az előző évi mennyiség. Heroinból és diszkódrogokból viszont számottevően kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez utóbbi tendencia azt mutatja, hogy a hazai piacon valamelyest visszaesett a diszkódrogok népszerűsége, a kokainé viszont lényegesen megnőtt.

A felnőttek a hasist kedvelik

A minisztériumi értékelés szerint, ha összehasonlítjuk a hazai adatokat az európai statisztikákkal, azokból kiolvasható, hogy nálunk a felnőtt lakosság körében kisebb azoknak a köre, akik cannabist próbáltak ki, illetve rendszeresen élnek az élvezetében. Más drogfajták tekintetében pedig az európai átlag felső-középmezőnyébe tartozunk. A marihuána és a hasis kipróbálásának uniós adatai a gyakoriság tekintetében nagyjából megegyeznek az itthoni előfordulással. Ezek a kábítószerek különösen a 35 év alatti, ám már felnőtt fiatalok körében a legnépszerűbbek, vagyis a leggyakrabban ezeket használják.

A 18 éven aluliaknál valamelyest más képet mutatnak a drogfogyasztási adatok. Bár a kábítószer-fogyasztók létszáma az összes drog átlagát tekintve nálunk alacsonyabb, mint más uniós tagállamokban, bizonyos kábítószerfajtákból az uniós átlagnál kiugróan többet fogyasztanak. Kokainnal és mágikus gombával ennek a korosztálynak a tagjai közül az európai átlagnál kevesebben bódulnak, amfetaminokkal, vagyis diszkódrogokkal viszont annál többen.

A hazai szokások hasonulnak az uniós irányzathoz

A jelentés készítői megállapítják: az illegális szerek használatának elterjedtsége tekintetében a magyarországi változások az EU más országaiban lejátszódó folyamatokhoz hasonlóak, vagyis az 1990-es évek során a felnőttek és fiatal felnőttek között egyre több lett a cannabishasználó, a kiskorúaknál pedig az Ecstasy és más amfetaminfélék használata.

Általános jelenség, hogy az illegális szereket kipróbálók/használók életkora folyamatosan csökken, hiszen a vizsgált esetek egyharmadában a fiatalok már a 16. életévüket megelőzően megkóstoltak már valamilyen drogot, esetenként rá is szoktak.