Nagyobb eséllyel lesznek kábítószerfogyasztók az okos gyerekek

A legújabb felmérések szerint az okos gyerekek nagyobb eséllyel próbálják ki a tiltott drogokat fiatal felnőttként, mint kevésbé intelligens társaik. A szakértők az 1970-es, 8000 önkéntes részvételével készült British Cohort Study adatait használták fel. A résztvevők intelligenciahányadosát 5 és 10 éves korban mérték fel, 16 és 30 éves korukban pedig drogfogyasztási szokásaikról (marihuána, kokain, LSD és heroin) kellett számot adniuk az önkénteseknek.

Nagyobb eséllyel lesznek kábítószerfogyasztók az okos gyerekek30 éves korában a férfiak 35, a nők 16 százaléka vallotta be, hogy fogyasztott marihuánát a felmérést megelőző évben, a férfiak 8,6 és a nők 3,6 százaléka pedig kokaint is használt. Általánosságban elmondható, hogy férfiak esetében a drogfogyasztás kétszer gyakoribb volt, mint a nőknél.

A vizsgálatok szerint azok a 30 éves férfiak, akik jó eredményeket értek el 5 éves korukban az IQ teszteken, 50 százalékkal nagyobb eséllyel fogyasztottak amfetamint, ecstasyt és más illegális kábítószereket, mint a kevésbé intelligensek. Nők esetében azok a 30 évesek, akik 5 évesen különösen intelligensek voltak, kétszer nagyobb eséllyel lettek marihuána- és kokainfogyasztók, mint az IQ teszten rosszabb eredményt elérők.

A Journal of Epidemiology and Community Health című szaklap legutóbbi online kiadásában megjelent kutatásban részt vett szakértők hasonló összefüggéseket találtak a 10 évesek magas intelligencia-hányadosa és a későbbi drogfogyasztás között. Bár a magas intelligencia-hányados és a drogfogyasztás közötti kapcsolat nem világos teljesen, az biztos, hogy a különösen intelligens emberek nyitottabbak az újdonságokra, a különleges élményekre és a stimulációra.

Az intelligens gyerekek hajlamosabbak az unatkozásra és másságuk miatt gyakran ki is közösítik őket „amely tényezők mind hozzájárulhatnak a rendszeres kábítószerfogyasztás kialakulásához” – nyilatkozta James White, a Cardiff Egyetem munkatársa.

Bár a vizsgálatok során sikerült összefüggést kimutatni az IQ és a kábítószerfogyasztás között, ok-okozati kapcsolatot nem sikerült megállapítani.