Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Megelőzheti a drogok kipróbálását a jó tanár-diák kapcsolat

Kevésbé valószínű, hogy a középiskolás diákok alkohollal vagy a drogokkal kísérletezzenek, ha jó a kapcsolatuk tanáraikkal – derült ki egy új tanulmányból. Amikor egy gyerek belép a tinédzserkorba, természetes, hogy nyitottabbá válik a világ felé, és szeretne minél több új tapasztalatot szerezni. Sokszor azonban ez a nyitottság vakmerő és veszélyes tettekhez vezethet, miközben a szülők otthon csak remélhetik, hogy csemetéjüket semmi baj sem éri.

Megelőzheti a drogok kipróbálását a jó tanár-diák kapcsolatBár azt a tudósok már régóta hangsúlyozták, hogy a kortársak nyomása, a barátok befolyásoló ereje rendkívül döntő ezekben az érzékeny években, a legújabb kutatásokból kiderült, hogy a tanárok is fontos szerepet játszhatnak a kamaszok jó útra terelésében.

A Seattle Gyermekkutató Intézet kutatói ugyanis úgy vélik, hogy meghatározó a tanári támogatás, olyannyira, ha a gyerek számíthat a bizalmára, és megvitathatja vele a problémáit, kevésbé valószínű, hogy túl korán próbálja ki az alkoholt, vagy a drogokat. „Az eredményeink meglepőek voltak. Azt eddig is tudtuk, hogy a középiskolai tanárok fontos szerepet játszanak a diákok életében, de ez az első kutatás, ami azt mutatta, hogy a jó kapcsolat alacsony alkoholfogyasztást eredményez” – magyarázta Carolyn McCarty, a kutatás vezetője.

Az 521 diák bevonásával folytatott vizsgálatból is kiderült, hogy a hatodik osztályos vagy fiatalabb diákok közül többnyire azok kezdenek drogozni vagy alkoholizálni, akik megelőzően depressziós tüneteket mutattak. A szakértők ezért úgy vélik, hogy a depresszió maga is kockázati tényező. A tanulmány a Psychology of Addictive Behaviors oldalain jelent meg.