Európában a cseh tinédzserek fogyasztják a legtöbb alkoholt

Nemrég a mentőszolgálat munkatársai egy prágai park egyik padjáról szállítottak kórházba egy 12 éves alkoholmámorban úszó tinédzsert, aki annyira be volt rúgva, hogy se járni, se beszélni nem tudott – a cseh egészségügyi hatóságok szakértői szerint ez is bizonyítja az országban uralkodó borzasztó állapotokat. A részeg fiúra és hat hasonló állapotban lévő társára rendőrök találtak rá az iskolaszünet kezdetén, június végén.

Megelőzheti a drogok kipróbálását a jó tanár-diák kapcsolat

Kevésbé valószínű, hogy a középiskolás diákok alkohollal vagy a drogokkal kísérletezzenek, ha jó a kapcsolatuk tanáraikkal – derült ki egy új tanulmányból. Amikor egy gyerek belép a tinédzserkorba, természetes, hogy nyitottabbá válik a világ felé, és szeretne minél több új tapasztalatot szerezni. Sokszor azonban ez a nyitottság vakmerő és veszélyes tettekhez vezethet, miközben a szülők otthon csak remélhetik, hogy csemetéjüket semmi baj sem éri.

Veszélyesebben vezetnek azok a tinik, akik mellett más fiatal is ül

Hajlamosabbak áthágni a közlekedési szabályokat azok a fiatalok, akik eleve kockázatvállalóbbak, és mellettük más tinédzser is ül – állítják amerikai kutatók. Azok a tinédzserek, akik magukat izgalmat keresőnek tartják, és akiknek a szüleik nem állítanak fel otthon szabályokat, sokkal valószínűbben vezetnek veszélyesen, és a közlekedési szabályokat is kevésbé tartják be.

Jobban elhíznak a kialvatlan tinédzserek

Azok a tinik, akik naponta 8 óránál kevesebbet alszanak, hamar felszedhetnek magukra néhány plusz kilót. Az alváshiány következtében ugyanis nem csak fáradtabbak lesznek a fiatalok, hanem többet is esznek. „Az alvás táplálék az agynak. Amikor a tinik nem alszanak eleget, elszundíthatnak az órákon, stresszesebbnek tűnnek és annak is érzik magukat, gyakran betegek, és ráadásul több kalóriát is fogyasztanak, mint akik legalább napi nyolc órát pihennek éjszaka” – magyarázta Lata Casturi, a kutatás vezetője.

Az internet hatása a pszichológiai fejlődésre

Az internet nagyon fontos lehet a tizenéves fiatalok pszichológiai fejlődése szempontjából, állítják a Tel Aviv-i Egyetem kutatói. Az amerikai tizenévesek egyre több időt töltenek az interneten, és a szülők egyre nehezebben tudják elszakítani gyereküket a Twittertől, a YouTube-től és a Facebooktól.

Mi befolyásolja a tiniszexet?

Egy új angol tanulmány kimutatta, hogy az iskoláknak sokkal kisebb hatásuk van tinédzserek szexuális szokásainak alakításában, mint a társadalmi-gazdasági tényezőknek, például elmaradott környezetnek és társaknak.

Kevésbé foglalkoztatja a szex a középiskolásokat

Az Egyesült Államok középiskoláiban a korábbinál kevesebb diák siet megkezdeni szexuális életét. A legújabb, 2005-ben végzett kutatás szerint a felsőbb osztályokba járó amerikai középiskolások 46,8%-a számolt be arról, hogy már volt szexuális tapasztalata.

Szteroidfogyasztó tinédzserek

Egyre több amerikai tini lány használ testépítő szteroidokat – nem azért, hogy az izmait fejlessze, hanem hogy testét kecsesebbé varázsolja. A legmenőbb divatmodelleket és filmsztárokat tekintik példaképüknek, és hozzájuk hasonló alakra vágynak. A lányok, akik között még 9-10 évesek is akadnak, elsősorban tesztoszteron tablettákat, injekciókat és krémeket használnak. Gyakran ugyanazokról a fiatalokról van szó, akik az étkezéssel összefüggő, különféle egészségi problémákkal küzdenek.

Terjed az orális szex a fiatalok között

Meglepő eredménnyel zárult egy amerikai kutatás, amely a tizenévesek szexuális szokásait vizsgálta. A témáról 580 kaliforniai középiskolást kérdeztek meg, átlagéletkoruk 14,5 év volt. A válaszolók közül minden ötödik úgy nyilatkozott, hogy már kipróbálta az orális szexet, egyharmaduk pedig közölte, hogy a következő hat hónapon belül szándékában áll ezt megtenni. A tinédzserek nagy része hozzátette, hogy számára az orális szex a hagyományosnál kevésbé kockázatosnak számít.