Jobban elhíznak a kialvatlan tinédzserek

Azok a tinik, akik naponta 8 óránál kevesebbet alszanak, hamar felszedhetnek magukra néhány plusz kilót. Az alváshiány következtében ugyanis nem csak fáradtabbak lesznek a fiatalok, hanem többet is esznek. „Az alvás táplálék az agynak. Amikor a tinik nem alszanak eleget, elszundíthatnak az órákon, stresszesebbnek tűnnek és annak is érzik magukat, gyakran betegek, és ráadásul több kalóriát is fogyasztanak, mint akik legalább napi nyolc órát pihennek éjszaka” – magyarázta Lata Casturi, a kutatás vezetője.

Jobban elhíznak a kialvatlan tinédzserekA kutatásba 108 férfi és 147 női hallgatót vontak be. Kiderült, hogy hétköznap a férfiak átlagosan 6 óra 32 percet, míg a nők 6 óra 30 percet aludtak. A hétvégén persze mindenki többet pihent, a fiúk 9 óra 10 percet a lányok pedig 9 óra 22 percet. A vizsgálat során a tudósok az önkéntesek testtömegindexét is megmérték (BMI) és összevetették az alvással töltött órák számával. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a férfiak, akik 7 óránál kevesebbet aludtak, korosztályukhoz képest 3,8 százalékkal magasabb BMI-vel rendelkeztek, a nőkhöz viszonyítva pedig 4,7 százalékkal volt nagyobb az érték.

A kialvatlanság azonban úgy tűnik, hogy másképpen hat a két nemre, a kutatók ugyanis nem találtak semmilyen összefüggést a hétköznapi alvásidő és a lányok elhízása között. A tanulmány ugyanakkor csak az alvás és a testsúly közötti összefüggést vizsgálta, az ok-okozati hatást nem bizonyította. Az azonban biztos, hogy ha valaki nem alszik eleget, a leptin nevű hormon szintje lecsökken, ami azzal jár, hogy az étkezések után nem érezi magát elég jóllakottnak. Az alváshiány ezért növeli az étvágyat, így érthető, ha a kialvatlan tinik végül felszednek pár kilót.