Mi befolyásolja a tiniszexet?

Egy új angol tanulmány kimutatta, hogy az iskoláknak sokkal kisebb hatásuk van tinédzserek szexuális szokásainak alakításában, mint a társadalmi-gazdasági tényezőknek, például elmaradott környezetnek és társaknak.

TiniszexA kutatás, melyben Skócia-szerte 24 iskolából majdnem 5000 diák vett részt (átlagos életkoruk 16 év volt), úgy találta, mind az egyéni, mind a közösségre kiterjedő társadalmi-gazdasági és kulturális tényezők nagyobb befolyással vannak arra, hogy tinédzserek mikor kezdenek el szexuális életet élni, mint a tanár-diák kapcsolatok vagy az iskolai fegyelem.

Glasgow-i és Edinburgh-i kutatók egy csoportja elemezte az összegyűjtött adatokat. Megállapították, hogy a lányok 42 százaléka és a fiúk 33 százaléka jelezte, hogy volt már szexuális kapcsolata, az iskolák közti arány azonban széles skálán 23 és 61 százalék között mozgott.

Egészségoktatási program

„Az iskoláknak lehetőségük van rá, hogy az iskola társadalmi szervezetein és kulturális életén, valamint hivatalos tanterven keresztül befolyásolják a tanulók viselkedését,” mondta a kutatást vezető Dr. Marion Henderson, a Glasgow-i Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit munkatársa. „Az állam bátorítja az egészség támogató iskolák ötletét – amikor az iskolák túllépnek a hivatalos egészségoktatási tanterven, hogy átvizsgálják, az egész iskolára kiterjedő nézeteik és gyakorlatuk hogyan szolgálhatja a tanulók egészségét és jó közérzetét.”

Ennek ellenére a kutatás úgy találta, hogy akármilyen jól is működik egy iskola, a szexuális szokásokra csak igen kis hatása van. Amikor a kutatók a szexuális tevékenységet előrevetítő minden ismert tényezőt – szülői felügyelet, egyedi társadalmi-gazdasági tényezők, tanulók életkora, személyes pénzköltési szintjük, az, hogy tudomásuk szerint barátaik hány százaléka él már szexuális életet – számba vettek, az iskolák közti eltérés élesen kiütközött.

Az iskolák jellemzői, beleérte a tanár-diák kapcsolatokat, külső megjelenést, fegyelmet és az iskola szerkezeti felépítését, csak igen gyenge hatást mutattak a szexuális tapasztalatok arányára vonatkozóan.

Elmaradott környezet, korábbi szex

Dr. Henderson elmondta: „Az iskola szintű társadalmi-gazdasági tényezők, például az elnyomottság szintje, erősen befolyásoló tényező. Ez alapján feltételezhető, hogy egy elnyomott személyt, aki gazdag környezetben lévő iskolába jár, eltántoríthatnak a korai szexuális élettől, ugyanakkor az, aki elmaradott, nélkülöző környezetben lévő iskolát látogat, hamarabb a szexuális élet felé fordul.”

„Természetesen túlzott leegyszerűsítés lenne ezekből a kutatásokból azt a következtetést levonni, hogy az iskolai szexoktatás értéktelen. A tanulmány az iskolának a szexoktatási tanterven túlmutató hatását figyelte. A szexuális oktatás célja, hogy arra bíztassa a fiatalokat, hogy felelőséggel viseltessenek saját szexuális egészségük iránt, és megalapozott ismeretek birtokában válasszanak.”

(Forrás: Teen sex lives influenced more by socio-economic factors than school, angolból fordította: Harrach Orsolya)