Veszélyesebben vezetnek azok a tinik, akik mellett más fiatal is ül

Hajlamosabbak áthágni a közlekedési szabályokat azok a fiatalok, akik eleve kockázatvállalóbbak, és mellettük más tinédzser is ül – állítják amerikai kutatók. Azok a tinédzserek, akik magukat izgalmat keresőnek tartják, és akiknek a szüleik nem állítanak fel otthon szabályokat, sokkal valószínűbben vezetnek veszélyesen, és a közlekedési szabályokat is kevésbé tartják be.

Veszélyesebben vezetnek azok a tinik, akik mellett más fiatal is ülEgy tanulmány, amely olyan fiatalokat vizsgált, akik súlyos baleseteket éltek át, azt találta, hogy gyakran egy másik tinédzser jelenléte zavarta meg a vezetőt, vagy maga a sofőr is eleve veszélyesen vezetett. A Philadelphiai Gyermekkórház kutatói szerint, bár régóta ismeretes, hogy a tini vezetők szintén serdülő utasai növelik a balesetek esélyét, eddig nem tisztázódtak a közvetlen okok.

A vizsgálatban résztvevő, balesetet szenvedett fiatalok közül a fiúk 71 százaléka, míg a lányok 41 százaléka számolt be arról, hogy a balesetet megelőzőleg valaki megzavarta a vezetésben. Emellett arra is fény derült, hogy a fiatal férfivezetők, egy utassal az autójukban hatszor valószínűbben keverednek szabályszegő vezetésbe, mintha egyedül vezetnének.

„Ezek a vizsgálatok segítenek megérteni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak az olyan balesetek számának a növekedéséhez, ahol az utas zavaró hatással van a vezetőre, például úgy, hogy magasabb sebességre ösztönzi őt” – tette hozzá a kutatás vezetője, Allison Curry. A tudósok ezért a további kutatásokat nagyon fontosnak tartják, mivel szerintük az eredmények alapján akár törvényben korlátozhatnák a fiatalok utasainak a számát, a jogosítvány megszerzését követő első évben.

A jó hír azonban a kutatók szerint az, hogy az ilyen veszélyes vezetők még a fiatalok körében is kisebbségben vannak. Sőt többnyire felelősségteljesen vezetnek, és nem is veszik figyelembe a szándékos, vagy véletlen zavarásokat az utasaiktól. A tanulmány a Journal of Adolescent Health legfrissebb számában jelent meg.