Herpesz és kokain A szürke ötven árnyalatának könyvtári példányán

Egy friss kutatás során toxikológiai vizsgálatnak vetettek alá könyvtári könyveket, hogy megállapítsák, milyen anyagok és kórokozók tanyáznak rajtuk. Kiderült, hogy a késedelmi díj a legkevesebb, amiért egy könyv kölcsönzésekor aggódhatunk: az összes példányon találtak kokaint, de az erotikus tartalmú regényen, A szürke ötven árnyalatán herpeszvírust is.

Herpesz és kokain A szürke ötven árnyalatának könyvtári példányánA munkálatokat Jan Tytgat, a belga Leuveni Katolikus egyetem professzora vezette, aki az antwerpeni könyvtár legkelendőbb műveit vette górcső alá. Az eredményekről úgy nyilatkozott a Flanders News című lapnak, hogy a rajtuk talált kokain ugyan nem elég ahhoz, hogy módosult tudatállapotba hozza az olvasót, viszont ahhoz igen, hogy a teszt pozitív legyen. 

A szürke ötven árnyalatán Herpes simplex I. vírust találtak, ami hólyagos bőrkiütéseket okoz. Az E. L. James regényén talált mennyiség azonban szintén nem volt elegendő az olvasó megbetegítéséhez. „Ilyen mértékű kitettségnek nincs orvosi jelentősége” – magyarázta Tytgat, aki szerint az olvasási szokásokat nem kell, hogy befolyásolják az eredmények. 

A kutatócsoport tagjai úgy találták, hogy a minimális szennyezettség nem jelent közegészségügyi veszélyt, és a könyvek „nem okoznak fertőzést”. Az eredmények hasonlítanak ahhoz, amelyeket a Brigham Young Egyetem tett közzé 2011-ben. Akkor hallgatók mutatták ki, hogy az intézmény könyvtárának legnépszerűbb darabjai 25-40 százalékkal több mikrobát és baktériumot rejtenek, mint a kevésbé olvasottak. 

Az ellentmondásos fogadtatást kiváltó bestseller, az Ötven árnyalat trilógia két évvel ezelőtt jelent meg, és egy frissdiplomás lány, valamint egy vezérigazgató szerelmének részleteit taglalja, különös tekintettel a testi aspektusra. A szadomazochizmust érintő jelenetek sokakból ellenérzést váltottak ki, ezzel együtt az első kötet 2012 legolvasottabb könyve lett, és több mint 70 millió példányban kel el világszerte.