Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Ha a tini egyszer is droghoz nyúl, az agya örökre megváltozik

A felmérés során 71 mexikói-amerikai 16 éves kamasz agyműködését figyelték még, majd arról kérdezték őket, hogy milyen tudatmódosító szereket használtak eddig – akár egyetlen alkalommal is. A listán nem csak az illegális drogok, hanem a cigaretta és az alkohol is szerepelt. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az agy egyes területei szinkronban vannak-e egymással.

Ha a tini egyszer is droghoz nyúl, az agya örökre megváltozikAzoknál a tinédzsereknél, akik valaha is éltek tudatmódosító szerrel, az agy nucleus accumbensként ismert területe jobban szinkronban volt a prefrontális kortexszel, mint a többieké. A a nucleus accumbens voltaképpen az agyi jutalmazó kör legismertebb központja: azokkal a tevékenységekkel kapcsolható össze, amelyek feldobnak, kellemes érzést okoznak. A prefrontális kortex ezzel szemben a döntéshozatalban, az előre tervezésben és a komplex gondolkozásban játszik fontos szerepet.

Ugyanakkor a nucleus accumens kevésbé volt szinkronban a hippokampuszhoz közel eső területekhez, amelyek a memóriához kapcsolódnak. Úgy tűnik, elég volt akár egyetlen alkalommal is tudatmódosító szerhez nyúlni, hogy a tini memóriája egy kicsit másként kezdjen működni, mint korábban.

A kutatást irányító David G. Weissman elmondta, hogy egyelőre nincs információjuk arról, hogy a rendszeres droghasználat és a drog típusa hogyan hat a kamaszok agyára, illetve hogyan működik mindez felnőttkorban, ezért további kísérletekre lesz szükség.