Ha a tini egyszer is droghoz nyúl, az agya örökre megváltozik

A felmérés során 71 mexikói-amerikai 16 éves kamasz agyműködését figyelték még, majd arról kérdezték őket, hogy milyen tudatmódosító szereket használtak eddig – akár egyetlen alkalommal is. A listán nem csak az illegális drogok, hanem a cigaretta és az alkohol is szerepelt. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az agy egyes területei szinkronban vannak-e egymással.

Ha a tini egyszer is droghoz nyúl, az agya örökre megváltozikAzoknál a tinédzsereknél, akik valaha is éltek tudatmódosító szerrel, az agy nucleus accumbensként ismert területe jobban szinkronban volt a prefrontális kortexszel, mint a többieké. A a nucleus accumbens voltaképpen az agyi jutalmazó kör legismertebb központja: azokkal a tevékenységekkel kapcsolható össze, amelyek feldobnak, kellemes érzést okoznak. A prefrontális kortex ezzel szemben a döntéshozatalban, az előre tervezésben és a komplex gondolkozásban játszik fontos szerepet.

Ugyanakkor a nucleus accumens kevésbé volt szinkronban a hippokampuszhoz közel eső területekhez, amelyek a memóriához kapcsolódnak. Úgy tűnik, elég volt akár egyetlen alkalommal is tudatmódosító szerhez nyúlni, hogy a tini memóriája egy kicsit másként kezdjen működni, mint korábban.

A kutatást irányító David G. Weissman elmondta, hogy egyelőre nincs információjuk arról, hogy a rendszeres droghasználat és a drog típusa hogyan hat a kamaszok agyára, illetve hogyan működik mindez felnőttkorban, ezért további kísérletekre lesz szükség.