Rengeteg rejtett alkoholista

Azt hinnénk, hogy az alkoholistákat messziről könnyű megismerni: züllött, akaratgyenge személyek. Árnyaltabb a kép, ha abból indulunk ki, hogy a szakemberek szerint szinte minden családban van legalább egy függő. Az alkoholizmus sokkal összetettebb probléma, mint gondolnánk. Ha egyszer kialakult a kémiai függőség, azt a szervezetünk egy életre megjegyzi.

Nehéz elfogadni laikusként, hogy az alkoholizmus betegség. Pedig az, kialakulásában szerepet játszik a szociális tanulás, és genetikai tényezők is determinálhatják. A komoly szerfüggőség mellett fontos kitérni az alkoholizmus kevésbé látványos formáira, melyek észrevétlenségük miatt rejtenek igazi veszélyt. Többek között például a feszültségoldó, úgynevezett „szociális” ivás is előbb utóbb kémiai és lelki függőséget okoz.

Minden ünneplésnek része az alkoholSok családban jellemző, hogy a családi együttlétek nélkülözhetetlen elemévé válik az alkohol. Megtévesztő, mert látszólag nem központi eleme a családi életnek az alkohol, és nincs szó feltétlenül látványos lerészegedésről sem, mégis ott van minden családi együttlét alkalmával. Nemcsak ünnepi alkalmakkor, hanem egy egyszerű összejövetelnél, beszélgetésnél, étkezésnél sem hiányozhat az ital.

Beszélhetünk még a szinten tartó alkoholbetegekről, akik szintén nem feltétlenül látványosan részegek, de szervezetükben folyamatosan jelen van az alkohol. És vannak olyanok is, akik hónapokig nem isznak semmit, majd egy nagyobb feszültség, stressz hatására nekiállnak inni és elvesztik a kontrollt. A környezet számára ezek az esetek sem esnek az alkoholizmus fogalomkörébe, pedig itt is megfigyelhető, hogy a szerfüggőség egyfajta (rossz) problémamegoldó stratégiaként funkcionál, és megjelenik a kontrollvesztés is.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alkoholizmusból való teljes gyógyulás lehetetlen, ezért is kell komolyan venni a problémát. Ha ugyan mi magunk megmaradunk az alkoholizmusnak egy „enyhébb” fajtájánál, akkor is sokat árthatunk, mert például a gyerekeinknek közvetíthetünk egy káros mintát, amely elbagatellizálja az alkoholizálást. Mindegy, milyen úton, de ha egyszer kialakult a kémiai függőség, szervezetünk egy életre megjegyzi, így ha ismételten alkoholhoz nyúlunk, megint elveszítjük a kontrollt.