Befolyásolhatja a vérnyomást a tinik életmódja

Azok között a tinédzser fiúk között, akik gyakran fogyasztanak alkoholt, és azoknál a lányoknál, akik fogamzásgátlót szednek, nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának a kockázata – derült ki az ausztrál Royal Perth Kórház kutatásából. A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás már fiatal korban is kialakulhat és komoly egészségügyi kockázatokkal jár: növeli a szívbetegségek és a szélütés rizikóját.

Befolyásolhatja a vérnyomást a tinik életmódjaA kutatók 1800 serdülőt vizsgáltak meg, felmérték étkezési, italozási szokásaikat, valamint hogy milyen gyógyszereket szednek, illetve sportolnak-e. A tinik 24 százalékánál fordult elő magas vérnyomás, akik közül 34 százalék volt túlsúlyos és 38 százalék elhízott.

A fiúk szisztolés vérnyomása átlagosan 9 Hgmm-rel volt magasabb a lányokénál. Ezek az adatok a kutatók szerint összefüggésbe hozhatóak a fiúk túlzott só- és alkoholfogyasztásával, valamint a magasabb testtömegindexszel.

A fogamzásgátló tablettát szedő lányoknál átlagosan 3,3 Hgmm-rel magasabb szisztolés vérnyomást mutattak ki azokhoz képest, akik nem szedtek ilyen szert. Az alkoholfogyasztás a kutatás eredményei szerint a lányoknál nem befolyásolta a vérnyomást. „A fiataloknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az életmód, amely kövérségre hajlamosít, a magas sóbevitel és az alkoholfogyasztás mind káros egészségügyi következményekkel jár. A hatások összeadódnak, és kialakul a magas vérnyomás. Ezenkívül a tizenéves lányok figyelmét fel kell arra hívni, ha fogamzásgátlót szednek, tanácsos rendszeresen ellenőrizniük a vérnyomásukat” – fűzte hozzá Dr. Chi Le-Ha a kutatás vezetője.

A tanulmány a European Journal of Preventive Cardiology oldalain jelent meg.