Természetes védekezés a túlzott izzadás ellen

Nyáron természetes, hogy mindenki izzad, ki jobban, ki kevésbé. Miért izzadunk? Egyszerű a válasz: legtöbbször azért, mert melegünk van. Az izzadás természetes dolog, szabályozza a testhőmérsékletünket, megóvja a szervezetet a túlmelegedéstől. A túlzott izzadás legtöbbször az egész testet érinti, de van, hogy csak egy bizonyos területen jelentkezik.

Ahogy az általában lenni szokott, izzadás terén sem vagyunk egyformák. Van, aki alig melegszik ki egy melegebb nyári napon vagy egy komolyabb, stresszesebb szituációban, és akadnak olyanok is, akikről csak úgy dől a víz. Mi állhat emögött? Súlyosabb esetben komolyabb (hormonális, cukor, idegrendszeri) betegségek is lehetnek a túlzott izzadás okai, így ha a tünetek hosszú idő után sem enyhülnek, mindenképpen fontos, hogy felkeressünk fel orvost. Előfordulhat az is, hogy a kellemetlen tüneteket pszichés problémák vagy rossz étkezési, életmódbeli szokások okozzák.

Düh, harag

Biztosan sokan észlelték már magukon, hogy ha úgy igazán kijönnek a sodrukból, égni, vörösödni kezd az arcuk, felmegy a pulzusuk, izzadni kezd a tenyerük, és az egész test hőmérséklete megemelkedik. Ez természetes reakció, de nagyon fontos, hogy ne legyen rendszeres mindennapjainkban.

Stressz, szorongás

A düh és a harag mellett a stresszes, szorongató helyzetek is okozhatnak verejtékezést, főleg azoknál, akik erre érzékenyebbek és nehezebben kezelik ezeket a helyzeteket. Sajnos a stresszt nem tudjuk teljesen kizárni az életünkből, de már vannak nagyon jó gyakorlatok arra, hogy könnyebben kezeljük.

Kávé, fűszeres ételek és dohányzás

Bizony a rossz életmódbeli és étkezési szokások is gyakran okozhatnak erősebb izzadást. A koffein például aktiválja a verejtékmirigyeket, de a fűszeres ételek és a túlzott alkoholfogyasztás is verejtékezéshez vezethet.

Védekezzünk természetesen a túlzott izzadás ellen!

A zsályából készült tea csökkenti az izzadást: 1 tk zsályalevelet öntsünk fel hideg vízzel és hagyjuk állni. Fogyasztás előtt szűrjük le, és alvás előtt nem sokkal igyuk meg a teát.

A tölgyfakéreg elsősorban az izzadó lábak csodaszere lehet: 1 kg tölgyfakérget 5 l hideg vízben keverjük el, majd harminc perc melegítés után szűrjük át. Minden este áztassuk ebben a lábainkat, segíteni fog a túlzott verejtékezés megszüntetésében.

A sósborszeszkúra is kitűnő lehet azoknak, akik nagyon izzadósak. Ezzel a csodaszerrel minden reggel és este alaposan dörzsöljük át magunkat, és hagyjuk, hogy beszívódjon. Hátránya lehet az alkoholos illat, és érzékeny bőrűeknek sem ajánlott.

(Németből fordította: Sophie)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket: