Előnyös a nők egészségének a házasság

Egy friss tanulmány szerint a házasságban élő nőket kevesebb erőszak éri a partnerük által, ritkábban lesznek alkohol vagy drog áldozatai és a szülés utáni depresszió is jobban elkerüli őket, mint azokat, akik csak együtt élnek párjukkal vagy egyedülállóak. A felmérések azt mutatják, hogy azokat a házasságon kívül élő nőket, akik két évnél rövidebb ideje vannak együtt párjukkal, a fenti három veszély közül legalább az egyik nagy eséllyel érinti, ám a kockázat mértéke annál kisebb lesz, minél régebb óta tart a kapcsolat.

Éppúgy függőséget okozhat a fürdősó, mint a kokain

A „fürdősónak” nevezett rekreációs drogok a hírek gyakori szereplőivé váltak az utóbbi időben, mivel kiszámíthatatlan, esetenként bizarr hatásuk lehet a fogyasztókra. Szakértők szerint az ilyen kábítószerek a kokainhoz hasonlóan függőséget válthatnak ki. A khat cserjéből származó katinont tartalmazó szerek 42 amerikai államban kerültek nemrég tiltólistára, és Magyarországon is tiltott dizájner drogként tartják őket számon.

Az alkohollal kezdődik a hosszútávú droghasználat

Kutatók szerint nem a marihuána, hanem sokkal inkább az alkohol számít az elsőszámú úgynevezett kapudrognak, derült ki a Floridai Egyetem új tanulmányának eredményeiből. A kutatási eredmények ugyan nem valószínű, hogy eldöntik a több évtizedes vitát, mi indíthat el valakit a rendszeres droghasználat útján, de segítséget nyújthatnak az oktatásban résztvevőknek, hogy hatékonyabb prevenciós programokat dolgozzanak ki, mondta Adam Barry, az Egészség és Emberi Teljesítmény Tanszék kutatómunkatársa.

A függőség kezelése ájurvédával (2.)

Az ősi indiai orvoslás, az ájurvéda szerint a függőség súlyos mérgezettségi állapot, Madatya, amit a mérgek eltávolításával kell kezelni. Az ősi szövegekben leírt állapot sokban hasonlít a modern drogok hatásaihoz – így a kezelés is hasonló és természetes gyógymódokkal megoldható. A mérgezett állapot leküzdésében az ájurvéda szerint a testmozgás és a kiegyensúlyozott életvitel is rendkívül fontos.

A függőség kezelése ájurvédával (1.)

Függőségben élő kötődhet többek között drogokhoz, alkoholhoz, nikotinhoz, koffeinhez, szerencsejátékhoz, vásárláshoz is. A legtöbb problémát a modern drogok okozzák. A függőségben éló személy kényszeresen ragaszkodik ahhoz, hogy megkapja azt, amitől függ, bármi áron. Legtöbbször csak hosszan tartó elvonókúra, rehabilitáció segíthet, de akár az ősi indiai ájurvéda is.

Növényvédőszerből keménydrog?

Hazánkban is betiltják a kati vagy macska, miau-miau névre hallgató drogot, melynek hatóanyaga a mefedron. A nyár „sláger” drogja korábban legálisan volt kapható növényvédő szerként, de szerencsére a kormány drogügyi tanácsadó testülete úgy döntött, Magyarországon is betiltja az igen veszélyes szert.

A gyilkos tudatmódosító gyógyszer

Mindenki értetlenül áll az eset előtt: a szülők nem értik, a tanárok nem értik, a pszichológusok nem akarják érteni, a rendőrök nem értik, a média sosem ért meg semmit. Tényleg – nem figyelték meg, hogy a riporterek szinte sosem értenek meg semmit? Figyeljék csak meg…

Kábítószerhelyzet Európában

Kábítószer-fogyasztásban 30 ország között „csak” a középmezőnyben jut nekünk hely! Ebben a rangsorban ugyan biztosan senki sem törekszik az élre. Akkor sem örülhetnénk, ha utolsók lennénk, mert ugye kokainból, heroinból, kannabiszból vagy ecstasyból az is túl sok volna.