Előnyös a nők egészségének a házasság

Egy friss tanulmány szerint a házasságban élő nőket kevesebb erőszak éri a partnerük által, ritkábban lesznek alkohol vagy drog áldozatai és a szülés utáni depresszió is jobban elkerüli őket, mint azokat, akik csak együtt élnek párjukkal vagy egyedülállóak. A felmérések azt mutatják, hogy azokat a házasságon kívül élő nőket, akik két évnél rövidebb ideje vannak együtt párjukkal, a fenti három veszély közül legalább az egyik nagy eséllyel érinti, ám a kockázat mértéke annál kisebb lesz, minél régebb óta tart a kapcsolat.

Előnyös a nők egészségének a házasságA felsorolt problémák leggyakrabban azoknál a nőknél jelentkeztek, akik különváltak vagy elváltak, főleg, ha a szétválás kevesebb, mint egy évvel azelőtt történt, hogy a pár közös gyermeke megszületett.

Dr. Marcelo Urquia, a St Michael’s Kórház szakembere arra volt kíváncsi, milyen kockázatokkal jár az a tény, hogy egyre több gyerek születik házasságon kívül, illetve, hogy a különböző típusú kapcsolatok hogyan hatnak a születendő gyerekekre. Megfigyeléseit az American Journal of Public Health című lapban tette közzé. A tanulmány abból a szempontból jelentős, hogy első alkalommal mutatta ki azt a tényt, miszerint minél rövidebb ideje él együtt házasságon kívül egy pár, annál nagyobb az esélye, hogy a fogantatás, a terhesség vagy a szülés során vagy erőszak éri a nőt a párja által, vagy droggal és alkohollal kerül kapcsolatba, netán szülés utáni depresszió áldozata lesz. Ugyanez a minta nem jelentkezett a házas nők esetében, akik a párjukkal együtt töltött idő hosszától függetlenül kevesebb pszichoszociális problémával kerültek szembe.

Dr. Urquia azért tartotta fontosnak a vizsgálatot, mert Kanadában a gyerekek harminc százaléka házasságon kívül születik, míg ez az arány 1971-ben még csak 9 százalék volt, Európa egyes országaiban pedig már a gyerekek többsége házasságon kívül jön világra.