Halálos szingliség

A stabil házasságban élők tovább élnek, mint az egyedülállók. Beválik tehát a „jóban, rosszban, egészségben, betegségben” fogadalom, mert a mellettünk álló társ mintegy 71 százalékkal növeli túlélési esélyeinket. Igaz ez a stroke-ra is, mert akiknek tönkrement a házassága, illetve akik megözvegyültek, kisebb valószínűséggel élik túl a stroke utáni időszakot.

Egyre kevesebb fiatal felnőtt vár a gyerekvállalással a házasságig

Egy az USA-ban a közelmúltban megrendezett konferencián bemutatott kutatáshoz 9.000, huszonhat és harmincegy év közötti felnőttet vizsgáltak meg egy szövetségi felmérés keretében. Azok közül, akik szülők voltak és nem rendelkeztek főiskolai végzettséggel, az anyák 74, és az apák 70 százalékának volt legalább egy házasságon kívül született gyermeke.

A mosogatás megmentheti a házasságot?

Azon friss házaspároknál, akiknek hasonló elvárásaik vannak a házimunka megosztásával kapcsolatban, nagyobb valószínűséggel tart tovább a házasság – derül ki egy friss kutatásból, amelyben 220 heteroszexuális párt vizsgáltak, s kimutatták, hogy a házimunka egyenlő arányú megosztásában hívő feleségek sokkal boldogabbak, ha a férjük osztja a nézeteiket.

A boldog házasság titka a férj személyisége

Egy új kutatás szerint a boldog házasság titka, hogy a férj szeretetre méltó személyiséggel és jó egészséggel rendelkezzen. Az viszont, hogy a feleség szeretetre méltó-e, vagy jó egészségnek örvend-e, állítólag nem játszik olyan nagy szerepet. A korábban többnyire a házasság minőségének az egészségre gyakorolt hatását vizsgálták, most nézték először a másik oldalról.

Tovább tartanak az internetes kapcsolatokból születő házasságok

Ha élete párját keresi, a legfrissebb kutatási eredmények szerint az a legjobb, ha az interneten kutakodik: az interneten összeismerkedett házasok ugyanis a felmérési adatok szerint boldogabbak és tovább is maradnak együtt, mint a hagyományos módon megismerkedett párok. A két csoport közti különbségek ugyanakkor elég csekélyek, még úgy is, hogy a tudósok viszonylag sok online kapcsolatból született házasságot vizsgáltak meg. John Cacioppo, a Chicago Egyetem Kognitív és Szociális Idegtudományi Intézetének vezetője szerint azonban a kutatási eredmények még ezzel együtt is megnyugvást jelenthetnek azoknak, akik attól félnek, hogy az internetes fórumok nem alkalmasak párkapcsolatok kialakítására.

Előnyös a nők egészségének a házasság

Egy friss tanulmány szerint a házasságban élő nőket kevesebb erőszak éri a partnerük által, ritkábban lesznek alkohol vagy drog áldozatai és a szülés utáni depresszió is jobban elkerüli őket, mint azokat, akik csak együtt élnek párjukkal vagy egyedülállóak. A felmérések azt mutatják, hogy azokat a házasságon kívül élő nőket, akik két évnél rövidebb ideje vannak együtt párjukkal, a fenti három veszély közül legalább az egyik nagy eséllyel érinti, ám a kockázat mértéke annál kisebb lesz, minél régebb óta tart a kapcsolat.

A boldog házasság titka a veszekedés?

Gyakran mondják, hogy jobb megbocsátani és felejteni. A pszichológusok szerint viszont a párkapcsolati problémák legjobb megoldása az, ha szabadon engedjük a magunkba zárt oroszlánt. A Tennessee Egyetem adjunktusa, James McNulty úgy véli, a konfliktuskerülés nehezteléshez vezethet. Egy indulatokkal teli, ámde őszinte beszélgetés rövid távú kellemetlenségei segíthetnek fenntartani a kapcsolat hosszú távú egészséges működését.

Házastársunk hatása az étkezési szokásainkra

Az „igen” kimondása nem csak azt jelenti, hogy mostantól jóban-rosszban együtt leszünk, hanem azt is, hogy ezentúl egymás étkezési szokásait is befolyásoljuk. A kutatók háromezer résztvevőt vizsgáltak annak alapján, hogy a társas kapcsolataik mennyire vannak hatással az étkezésükre. A megfigyelés tíz éve alatt házastársak, barátok és testvérek befolyását kutatták.

Jót tesz a szívnek a házasság?

A Rochesteri Egyetem új kutatása szerint kiváló módja az életben maradásnak, ha egy támogató házastársnak adjuk a szívünket. Azok a boldog házasságban élő emberek, akik szívkoszorúér bypass műtéten esnek át, több mint háromszor nagyobb valószínűséggel maradnak életben még 15 év múlva is, mint az egyedülállók – derül ki a Health Psychology legfrissebb számában megjelent tanulmányból.