Tovább tartanak az internetes kapcsolatokból születő házasságok

Ha élete párját keresi, a legfrissebb kutatási eredmények szerint az a legjobb, ha az interneten kutakodik: az interneten összeismerkedett házasok ugyanis a felmérési adatok szerint boldogabbak és tovább is maradnak együtt, mint a hagyományos módon megismerkedett párok. A két csoport közti különbségek ugyanakkor elég csekélyek, még úgy is, hogy a tudósok viszonylag sok online kapcsolatból született házasságot vizsgáltak meg. John Cacioppo, a Chicago Egyetem Kognitív és Szociális Idegtudományi Intézetének vezetője szerint azonban a kutatási eredmények még ezzel együtt is megnyugvást jelenthetnek azoknak, akik attól félnek, hogy az internetes fórumok nem alkalmasak párkapcsolatok kialakítására.

Tovább tartanak az internetes kapcsolatokból születő házasságokA mostani tanulmány elkészítése során egy ismert társkereső oldal segítségével több mint 19 000 önkéntest vizsgáltak, akik mind 2005 és 2012 között kötöttek heteroszexuális házasságot. Az eredmények kiértékelését független statisztikai szakértők végezték. Mivel viszonylag friss házasságokról volt szó, a válások és különélések aránya alacsony volt (5 és 2,5 százalék).

Az adatok szerint a résztvevők több mint harmada online ismerte meg későbbi párját: közülük 45 százalék ismerkedett társkereső oldalakon és 21 százalék a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakon. Azok közül, akik a hagyományos módon ismerkedtek meg, jellemzően magasabb volt a nagyon idősek, nagyon fiatalok és kevésbé tehetősek aránya. A való életben egymásra találók általában a munkahelyükön, közös barátok útján vagy az iskolában ismerkedtek meg egymással (22, 19, 11 százalék). A hagyományos módon induló házasságok 7,6 százaléka végződött válással, szemben az online házasságok 5,9 százalékával. Ez az aránykülönbség azok után is fennmaradt, hogy a kutatók olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor és a fizetés.

A vizsgálati eredményekből kiderült továbbá, hogy az online megismerkedő házasok sokkal boldogabb házasságban éltek, mint az offline párok. A tudósok ugyanakkor igyekeztek hangsúlyozni, hogy ezek az adatok csak a házaspárok egyik tagjának elmondásán alapultak és pontosan az sem került definiálásra, hogy mit értettek ‘boldog házasság’ alatt.

Hogy mi teszi tartósabbá és boldogabbá az online kapcsolatokból születő házasságokat? Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a párkeresők ebben az esetben sokkal jobban koncentrálnak arra, hogy megfelelő partnert találjanak, mint azok, akik csak úgy beleesnek egy-egy kapcsolatba. „Valószínű, hogy a biztos kapcsolatra vágyó online társkeresők később a házasságukba is átviszik ezt a fajta hozzáállást” – vélekedett Elizabeth Schoenfeld, a Texas Egyetem emberi viselkedéssel foglalkozó munkatársa.

Markie Blumer, a Nevada Egyetem tanársegédje azonban kifogásolta, hogy csak az interneten amúgy is aktív önkéntesek vettek részt a felmérésben, és hogy a kutatók figyelmen kívül hagyták az azonos nemű párokat.

A kutatás részletes leírása a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban olvasható.