15 aranyszabály az egészséges öregedéshez

Ki ne szeretne egészségesen megöregedni? Minél idősebb az ember, annál értékesebbé válik az egészsége, és mi lenne a megérdemelt nyugállományból, ha betegek és tehetetlenek lennénk? A német Egészségügyi Szövetség kidolgozott 15 szabályt az egészséges öregedésre. Sosem késő megváltoztatni az életstílusunkat, hogy egészségessé váljunk, egészségesek maradjunk!

Tartós kapcsolatban bizalmat szavaz az agy

Csalódás után megmaradhat a bizalom? A válasz a kapcsolat hosszában rejlik a Stanford Egyetem kutatói szerint. Eredményeik alapján ugyanis a kapcsolat korai fázisában becsapott emberek döntéshozatali mechanizmusa sokkal óvatosabb, míg a későbbi szakaszban becsapottak agya hajlamos automatikusan, szokásból bizalmat szavazni.

Tovább tartanak az internetes kapcsolatokból születő házasságok

Ha élete párját keresi, a legfrissebb kutatási eredmények szerint az a legjobb, ha az interneten kutakodik: az interneten összeismerkedett házasok ugyanis a felmérési adatok szerint boldogabbak és tovább is maradnak együtt, mint a hagyományos módon megismerkedett párok. A két csoport közti különbségek ugyanakkor elég csekélyek, még úgy is, hogy a tudósok viszonylag sok online kapcsolatból született házasságot vizsgáltak meg. John Cacioppo, a Chicago Egyetem Kognitív és Szociális Idegtudományi Intézetének vezetője szerint azonban a kutatási eredmények még ezzel együtt is megnyugvást jelenthetnek azoknak, akik attól félnek, hogy az internetes fórumok nem alkalmasak párkapcsolatok kialakítására.

Mikor vállalunk áldozatokat egy kapcsolatban?

A szeretet nevében a legtöbben sok áldozatot vállalunk egy kapcsolatban, és sokszor mindezt nem is érezzük igazán tehernek. Az Arizona Egyetem szakemberei azonban a Journal of Social and Personal Relationships című lapban megjelent tanulmányukban arra hívják fel a figyelmet, hogy mindez csupán akkor válik a kapcsolat előnyére, ha olyankor hozunk áldozatot, amikor mi magunk nem vagyunk feszültek és kimerültek.

Tényleg vonzóbb az, akit nehéz megkapni

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint van létjogosultsága annak a nézetnek, miszerint, ha komoly kapcsolatra vágyunk, nehezen megkaphatónak kell tűnnünk, mert így jobban felkeltjük az ellenkező nem érdeklődését. A szakemberek úgy vélik, aki nehezen elérhetőnek tűnik, az inkább vonzza be azokat a típusú személyeket, akik a hosszú távú kapcsolatok hívei.

A férfiak a hozzájuk hasonló nőket szeretik

Úgy tűnik, hogy a férfiak főként az olyan nőket tartják vonzónak, akik arcvonásaikban hasonlítanak hozzájuk – derült ki az Institut des Sciences de l´Evolution de Montpellier (Isem, CNRS) francia kutatócsoport tanulmányából. Számos olyan kutatást készítettek már a tudósok, amelyek azt vizsgálták, vajon mi alapján vonzódnak a férfiak a nőkhöz. A legtöbb tanulmány középpontjában azonban a hormonális és a termékenységi szempont állt, szemben a mostani vizsgálattal, amely az arcvonások hasonlóságának szerepét kutatta.

Mobil etikett: a baráti kapcsolatainkra is kihathat

A mobiltelefon puszta jelenléte is károsíthatja kapcsolatainkat. Ha ugyanis egy baráti vacsora alkalmával az asztalra tesszük a telefonunkat, azzal azt üzenjük a másiknak, hogy ő kevésbé fontos. Két kutatás eredménye is azt mutatja, ha a mobiltelefon látható a beszélgetés közben, az a beszélgetőpartnerben rossz érzéseket kelthet.

Befolyásolhatja a kapcsolatokat a rendszeretet

Az, hogy ki mennyire szeret rendet tartani, nem csak a párkapcsolatot befolyásolhatja, hanem például a lakótársakkal szemben is konfliktusokat eredményezhet. Két együtt élő ember – akár szerelmesek, akár csak lakótársak – kapcsolatát nagyban befolyásolhatja a rend iránti igényük. Sarah Riforgiate, a Kansas Állami Egyetem hallgatója épp a méhek és a hangyák tolerancia határértékeiről olvasott, amelynek hatására embereken kezdett kutatásokat végezni.