Befolyásolhatja a kapcsolatokat a rendszeretet

Az, hogy ki mennyire szeret rendet tartani, nem csak a párkapcsolatot befolyásolhatja, hanem például a lakótársakkal szemben is konfliktusokat eredményezhet. Két együtt élő ember – akár szerelmesek, akár csak lakótársak – kapcsolatát nagyban befolyásolhatja a rend iránti igényük. Sarah Riforgiate, a Kansas Állami Egyetem hallgatója épp a méhek és a hangyák tolerancia határértékeiről olvasott, amelynek hatására embereken kezdett kutatásokat végezni.

Befolyásolhatja a kapcsolatokat a rendszeretetKiderült ugyanis, hogy amikor két különbözően szorgalmas méh kerül párba, az, amelyik jobb minőségű méz létrehozását igényelné, a másik helyett is elkezd dolgozni. Sőt előfordul, hogy olyannyira pótolja a másik munkáját, hogy halálra fárasztja magát és elpusztul.

Riforgiate ezért diplomamunkáját is ennek a témának szentelte, hogy megállapítsa vajon embereknél is létezik ilyen határérték, és ha igen, milyen hatással van a kapcsolatokra. Azonos nemű szobatársakat vizsgált meg és megállapította, hogy meglepő módon az eltérő értékhatár káros hatással van a kapcsolatokra. „Ha különbözőek értékküszöbeink, akkor valószínűbb, hogy alacsonyabb elégedettségi szinten is leszünk. Ez pedig konfliktusokhoz vezethet” – fűzte hozzá Riforgiate.

A kutató azonban azt is hozzáfűzte, hogy ezek a különbségek nem feltétlenül abból fakadnak, hogy a másik például lusta. A férfiak esetében lehetséges, hogy egyszerűen nem veszik észre, hogy takarítani kellene. Ismeretes ugyanis, hogy a férfiak inkább a mozgást veszik észre jobban, míg a nők a színeket és a textúrákat. Vagyis a férfiak nem feltétlenül lustábbak, lehet, hogy csupán biológiai okokból kevésbé érzékelik koszosnak a lakást.