Rend a lelke… Biztos, hogy így van?

A „rend a lelke mindennek” mondást már rengetegszer hallottam, de nem fogadom el. Nem erősségem ugyanis az általánosan elfogadott rend fogalma. Hogy miért? Mert úgy gondolom, hogy az életem ne egy raktárban, hanem egy élettérben legyen jó, legyen minden a kezem ügyében, könnyen használhatóan, akár kis káoszban, írja Sztojalovszky Gábor természetgyógyász.

Miért gyűjtögetünk, és hogy tudunk megszabadulni a limlomtól?

Ha megismerjük a mélyebb alapját annak, hogy miért esik olyan nehezünkre bármit kidobni, utána már szinte magától megy majd a rendrakás és a lomtalanítás. Legalábbis ezt állítja Mike Nelson, a „professzionális rendrakók” amerikai egyesület számos tagjának egyike. Elemző módszere különösen azoknak való, akik már régóta próbálnak megszabadulni a felesleges dolgoktól, sikertelenül. Íme, a leggyakoribb okok – és tippek a fékek oldására.

Befolyásolhatja a kapcsolatokat a rendszeretet

Az, hogy ki mennyire szeret rendet tartani, nem csak a párkapcsolatot befolyásolhatja, hanem például a lakótársakkal szemben is konfliktusokat eredményezhet. Két együtt élő ember – akár szerelmesek, akár csak lakótársak – kapcsolatát nagyban befolyásolhatja a rend iránti igényük. Sarah Riforgiate, a Kansas Állami Egyetem hallgatója épp a méhek és a hangyák tolerancia határértékeiről olvasott, amelynek hatására embereken kezdett kutatásokat végezni.

Takarítószerek a konyhából

A tavaszi nagytakarításhoz nem kell mindjárt komoly vegyszerekhez nyúlnunk. Néha egészen egyszerű, konyhában használatos, étkezési célra is alkalmas szerek segíthetnek legyőzni a koszt és a makacs foltokat.