Takarítószerek a konyhából

A tavaszi nagytakarításhoz nem kell mindjárt komoly vegyszerekhez nyúlnunk. Néha egészen egyszerű, konyhában használatos, étkezési célra is alkalmas szerek segíthetnek legyőzni a koszt és a makacs foltokat.

Egyszerű és olcsó is lehet a takarítás

cleaning-meals

A konyhából kölcsönvett szerekkel nemcsak pénzt takarítunk meg, de a környeztet, a szervezetünket sem terheljük meg annyira, emellett teljesen biztonságosak, főleg, ha kisgyerek is van a házban. Nem kell rejtegetnünk a mérgeket, és nem utolsósorban nekünk sem kell használat közben belélegezni a vegyszerek gőzét, a bőrünkre kerülve nem okoznak károsodást.

Söpörjünk fel, porszívózzunk ki alaposan, rázzuk ki a szőnyegeket, töröljük le a port, lemosás, felmosás előtt így kevesebb vizet folyatunk el és szennyezünk be! Szellőztessünk ki alaposan, főleg tiszta, száraz időben, így a kellemetlen szagok is könnyebben eltűnnek. Ürítsük ki és mossuk ki a szemeteseket. A jól átszellőzött, tiszta lakásban is illatosíthatunk illóolajos permettel. Szórófejes flakonba töltsünk vizet, pár csepp bázisolajat és tetszés, hangulat szerinti illóolajat, ezt permetezzük a levegőbe. Egy kis citromfű és levendula felfrissíti a gondolatainkat, az ylang-ylang vagy rózsa elbódít, a narancs vagy mandarin felüdít.

Padló- és bútortisztítás

A felmosóvízbe, bútorok bővebb vizes lemosásához a lavórba tegyünk kellemes illatú, tiszta illóolajokat – pár csepp is elég – a szokásos tömény vegyi anyagok helyett. Garantáltan kellemes illatú lesz a lakás. Az eukaliptusz, a fahéj, a levendula és sok más illóolaj fertőtlenít is. Tavasszal virágillatokkal is felfrissíthetjük otthonunkat, vagy használhatunk hangulatunkhoz illő bármilyen illatot.

Bútorok ápolásához magunk is keverhetünk természetes olaj alapú tisztítószert. Használjunk olívaolajat, illóolajokat vagy bármilyen természetes, étkezési vagy bőrápolásra is alkalmas bázisolajat. Üvegben vagy szórófejes flakonban keverjünk össze 1 teáskanál olajat negyed csésze háztartási ecettel, kevés vízzel hígíthatjuk. A keveréket spricceljük a bútorra, vagy öntsünk belőle puha kendőre, és törölgessük át a bútort. Aki zavarónak tartja az ecet szagát, használhat borecetet vagy almaecetet is. Mikrohullámú sütőben felolvaszthatunk kevés méhviaszt is, és hozzáadhatjuk a keverékhez. Régi, elnyűtt, tiszta pamut pólók, trikók, egyéb ruhadarabok is szolgálhatnak törlőrongyként, így még az újrahasznosításuk is megoldott.

Vizes dolgok – fürdőben, konyhában

vizes

A WC illatosítására is töltsünk tiszta vizet pumpás, utántölthető tartályba, és cseppentsünk bele illóolajat. Így nem terheljük a környezetet hajtógázokkal. Akár tiszta ecetet is önthetünk a „perem alá”a drága és mérgező takarítószerek helyett, fertőtlenítéshez néha bevethetünk készen vett tisztítószereket, de néhány csepp eukaliptusz- vagy levendulaolaj – egy törlőruhára cseppentve – is megteszi a hatását. Ezzel töröljük át az ülőkét. Ha takarékoskodni akarunk az olajakkal, kímélő kézmosót is adagolhatunk egy lavór vízhez, és abba csepegtessünk az olajból. Tiszta törlőkendővel törölgessük át kívülről a fajanszot.

Ugyanígy a többi kerámiát, zuhanyrózsát, csaptelepeket is megtisztíthatjuk a vízkőtől tömény ecettel vagy ecetes vízzel. Időnként a mosógépet, vagy ha van, mosogatógépet is átmoshatjuk ugyanígy, „üresjáratban” tömény háztartási ecettel vagy ipari ecettel – ezzel a mosógép is tovább él!

Mosáshoz a mosódió héját is használhatjuk, vagy tegyünk a mosógépbe egy speciális mágneses golyót (olcsón kapható). A lágyabb vízbe kevesebb mosószer is elég, hogy tisztább legyen a ruha. Használjuk a gépet öko üzemmódban, ha adott a lehetőség – csak egy gombnyomás! A ruhák 30-40°C-on is tiszták lesznek, ha nem túl szennyezettek. A fehérneműket, zoknikat megkímélhetjük, ha mosózsákba tesszük őket.

Mosogatásnál az odaégett foltokat könnyen feloldhatjuk, ha egy kevés vizet engedünk az edénybe, háztartási szódabikarbónát szórunk a foltra, és egy kis ideig állni hagyjuk a keveréket az edényben. Elég, ha csak megnedvesítjük az edényt. Hagyjuk az edényt a mosogatás végére, és addigra könnyű dolgunk lesz. Egyszerű mosogatószivaccsal vagy dörzsis szivaccsal könnyen eltávolíthatjuk a leégést, majd öblítsük el, és tegyük a szárítóra.

waterspray

Szép kilátás

Ablakmosáshoz, vízkőoldáshoz (háztartási gépekben) használjunk töményen 20%-os háztartási ecetet. Jóval olcsóbb, mint a vízkőoldók, és nem mérgező – mosógépben is működik. 1 csésze vizet és 1 csésze ecetet keverjünk össze egy szórófejes flakonban és spricceljük az ablakra. Egy másik, szintén folt- és csíkmentesen száradó változathoz 1 csésze tiszta szeszt, 1 kiskanál ecetet és 1 csésze vizet keverjünk össze, szintén szórófejes flakonban. Alkoholtartalma miatt ezt nem árt elzárni a gyermek elől! Töröljük át selyempapírral vagy puha, fehér törlőronggyal. Töröljük át néha a keretet is. Bőven elég, ha a szokásos mosogató- vagy kézmosószerből teszünk egy keveset a vízbe.

Rend a lelke mindennek

rendes

Gyakran csak a szanaszét hagyott, megunt kacatoktól tűnik a lakás rendetlennek. Ha mindennek megvan a helye és el is rakjuk, sokkal tisztábbnak és rendesebbnek érezzük otthonunkat. Szabaduljunk meg a porfogóktól, használjunk kevés díszt. A többit ajándékozzuk, cseréljük el, vagy csak rakjuk el szem elől. A gyertyatartók, nippek, díszek, fodrok szépek lehetnek, de jobban is érvényesülnek, ha kevesebb van belőlük, és takarítani is könnyebb. Törekedjünk minimális dekorációra. A feleslegessé vált holmikat: ruhákat, játékokat, egyéb apróságokat ilyenkor vigyük el a szeretetszolgálathoz, ajándékozzuk el a használaton kívüli játékokat gyermekotthonoknak, könyveket antikváriumba, könyvtárba, és így tovább. A ruhákat is tegyük be a szekrénybe, a kabátokat és az éppen nem használt, szezonális holmikat csomagoljuk el, így jobban el is férünk. Szellősebbnek, tisztábbnak tűnik minden, ha minden a helyén van. A könyveket tegyük a polcokra, takarítsuk le az íróasztalt, így tiszta gondolatokkal ülhetünk le dolgozni is.
Ha kevesebb vegyszert vásárolunk, sokkal kevesebbet is költünk, emellett biztonságban is érezhetjük magunkat és gyermekeinket is.

Forrás: Economical Cleaners, Baking Soda Tips, angolból fordította: G.Á)