Mobil etikett: a baráti kapcsolatainkra is kihathat

A mobiltelefon puszta jelenléte is károsíthatja kapcsolatainkat. Ha ugyanis egy baráti vacsora alkalmával az asztalra tesszük a telefonunkat, azzal azt üzenjük a másiknak, hogy ő kevésbé fontos. Két kutatás eredménye is azt mutatja, ha a mobiltelefon látható a beszélgetés közben, az a beszélgetőpartnerben rossz érzéseket kelthet.

Mobil etikett: a baráti kapcsolatainkra is kihathatSőt az eredmények azt sugallják, ha csupán a látóterünkbe helyezzük a telefonunkat egy randi vagy egy baráti vacsora közben, az súlyos szociális hibának minősülhet – állítják az Essex Egyetem tudósai a Journal of Social and Personal Relationships folyóiratban megjelent cikkükben.

A kutatók 37 idegen párt kértek fel, hogy 10 percig beszélgessenek egymással valamilyen érdekes dologról egy privát szobában, olyasmiről, ami nemrég történt velük. A csoport felénél egy mobilt helyeztek az asztalra, félúton a két személy között. A csoport másik felének az asztalára azonban egy notebook-ot helyeztek el. A beszélgetések után minden résztvevőt arra kértek, hogy értékeljék a másik fél személyiségét, és árulják el, mennyire tartották szimpatikusnak.

Az eredményekből kiderült, hogy azok a párok, akiknél egy telefont tettek az asztalra, negatívabban nyilatkoztak egymásról, és kevésbé tartották valószínűnek, hogy később barátokká válhatnak. A második kísérletben a körülmények azonosak voltak, csupán a téma mélységét változtatták meg. Ebben az esetben arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a mobil mennyire befolyásolja a kapcsolat intimitását. Az eredmények itt is hasonlóan alakultak.

A tudósok szerint a mobiltelefon ezért automatikusan olyan gondolatokat indít el a másik félben, amely hatására a beszélgetés során csökken az empátia és a megértés foka. „Mindkét kutatás során bizonyítékokat találtunk arra, hogy a mobiltelefonnak negatív hatása lehet a kapcsolat szorosságára és a beszélgetés minőségére” – magyarázta Andrew Przybylski, a kutatás vezetője.

A szakemberek szerint a mobiltelefon jelenléte ugyanis azt eredményezi, hogy az egyén figyelme más események és olyan személyek felé orientálódik, akik nincsenek jelen.