Ha új barátokat szeretne, vigye le sétálni a kutyát!

A Nyugat-Ausztrália Egyetem felmérései szerint a kutyasétáltatás egyike annak az öt elfoglaltságnak, aminek a segítségével a legkönnyebben ismerkedhetünk meg új emberekkel. Az egyetem tanársegédje, Lisa Wood vezette a vizsgálatot, aminek során a kutatók összesen 2700 felnőttet interjúvolt meg Perthben és három amerikai nagyvárosban a háziállatok szociális kapcsolatokban betöltött szerepéről és közösségépítő tevékenységéről. Wood és kollegája, Hayley Christian a Nemzetközi Ember-Állat Kapcsolatok Szövetségének konferenciáján ismertették a kutatás részleteit.

Nem számítanak a facebookos barátok: boldogabbá tesznek a személyes találkozások

A legújabb pszichológiai kutatás szerint a facebookos barátok nem pótolhatják az igaziakat. Az emberek boldogabbak, és kétszer annyit nevetnek, amikor szemtől-szemben, vagy webkamerán keresztül beszélgetnek ismerőseikkel, mint amikor a közösségi oldalon csevegnek. Dr. Sam Roberts, a Chesteri Egyetem kutatója szerint az ilyen weboldalak nem segítik az igaz barátságok megszületését.

Mobil etikett: a baráti kapcsolatainkra is kihathat

A mobiltelefon puszta jelenléte is károsíthatja kapcsolatainkat. Ha ugyanis egy baráti vacsora alkalmával az asztalra tesszük a telefonunkat, azzal azt üzenjük a másiknak, hogy ő kevésbé fontos. Két kutatás eredménye is azt mutatja, ha a mobiltelefon látható a beszélgetés közben, az a beszélgetőpartnerben rossz érzéseket kelthet.

Alacsony önbecsüléshez vezethet, ha valakinek kevés barátja van

Sokkal nehezebben birkóznak meg az élet kihívásaival azok, akiknek kisebb a szociális hátterük, mivel a barátok és a támogató család hiányában csökkenhet az egyén önbecsülése – állítja Kent Harber, a Rutgers Egyetem pszichológus professzora. A magányosabb emberek a pszichológus szerint ráadásul sokkal nehezebbnek is látják a feladatokat, vagy valótlanul becsülik meg a nehézségeket.

Férfi-női barátság: áldás vagy átok?

Egy friss tanulmány szerint a férfi-női barátság során legalább egyik fél részéről mindig megjelenik a másik iránti vonzalom, ezért az ilyen jellegű kapcsolatok több problémával járnak, mint előnnyel. A felmérés során – melyben a résztvevőknek az ellenkező neműekkel való barátsággal járó előnyöket és hátrányokat kellett számba venniük –, a megkérdezettek 32 százaléka inkább a hátrányok közé sorolta azt, ha vonzalmat érzett a másik iránt, és mindössze hat százalékuk érezte úgy, hogy ez előnyt jelent.

Nem létezik barátság férfi és nő között?

Kutatások kimutatták, hogy a régi közhiedelem, miszerint férfi és nő között nem létezik barátság, tényleg igaz. A vizsgálatokból kiderült, hogy a férfiak mindig szexuális vonzalomból barátkoznak az ellenkező nem képviselőivel, függetlenül attól, hogy éppen egyedülállóak vagy sem. A nők ezzel szemben inkább csak plátói érzelmeket táplálnak férfi barátaik felé, ennél többet csak akkor remélnek, ha saját kapcsolatuk terén problémák adódnak.