Ha új barátokat szeretne, vigye le sétálni a kutyát!

A Nyugat-Ausztrália Egyetem felmérései szerint a kutyasétáltatás egyike annak az öt elfoglaltságnak, aminek a segítségével a legkönnyebben ismerkedhetünk meg új emberekkel. Az egyetem tanársegédje, Lisa Wood vezette a vizsgálatot, aminek során a kutatók összesen 2700 felnőttet interjúvolt meg Perthben és három amerikai nagyvárosban a háziállatok szociális kapcsolatokban betöltött szerepéről és közösségépítő tevékenységéről. Wood és kollegája, Hayley Christian a Nemzetközi Ember-Állat Kapcsolatok Szövetségének konferenciáján ismertették a kutatás részleteit.

Ha új barátokat szeretne, vigye le sétálni a kutyát!„Rájöttünk, hogy a költözésük óta sokkal több új ismerőst szereztek a háziállatokat tartó résztvevők az állatokat nem tartókhoz képest” – nyilatkozta Wood. „Emellett az is kiderült, hogy a háziállatoknak köszönhető új ismeretségek közül a résztvevők fele legalább egy ismerőst már a barátjának is tartott a kutatás idején.”

A tudósok ezen kívül közelebbről is megvizsgálták a kutyasétáltatás előnyeit, amik közül a legfontosabbak a fizikai aktivitás növekedése és a kutyások közelében élők biztonságérzetének javulása. „Ezek az adatok további bizonyítékot szolgáltatnak a kutyasétáltatás egyéni és közösségi jótékony hatásairól” – mondta Christian, aki szintén a Nyugat-Ausztrália Egyetemen dolgozik tanársegédként. „A kutyasétáltatás miatt nem csak az emberek fizikai állapota javulhat, hiszen napi 30 perc tempós sétával már elég sokat tehetünk egészségünkért, hanem a szomszédok biztonságérzete is. Ezen kívül a közösségi szellem is erősebb ott, ahol sok a háziállat és a kutyáját sétáltató ember.”

A WALTHAM nevű állateledel-gyártó cég és a Mars édességgyár által pénzelt kutatás az első nemzetközi felmérés, amelynek során a háziállatok közösségre gyakorolt hatásait vizsgálhatták meg a tudósok.