Anya mobillal

Utazom a buszon, szemben velem egy anyuka, rajta hordozókendő, benne a kisbabája. Bal mellkasán hozza-viszi a kicsit, jobb kezében okostelefon. Buzgón netezik vagy talán facebookozik éppen, ki tudja. Nem is ez a fontos, hanem az, hogy a telefonját alig néhány centi távolságra (!) tartja a baba fejétől. Eszébe sem jut, hogy a mobiltelefon sugárzást bocsát ki.

Az 5G technológia veszélyei

Néhány napja írtam az 5G mobil technológia (5G wifi) veszélyeivel és az ellene való védekezéssel foglalkozó nemzetközi konferenciáról. Most a tanácskozás egyik előkészítő tanulmányának azt a részét ismertetem, amely az elektromágneses sugárzásnak (EMF) a legfiatalabb korosztályra gyakorolt hatását és az 5G technológiai egészségügyi kockázatait ismerteti.

Ha akarja, ha nem, az 5G bejön a lakásába

Éppen most tartják az 5G mobil technológia veszélyeivel és az ellene való védekezéssel foglalkozó nemzetközi konferenciát, amelyet online közvetítésben (angolul) mi is követhetünk. Az 5. generációs, vezeték nélküli adatátvitel itt van már az „előszobánkban”, és a világ úgy lép ebbe az új korszakba, hogy előzőleg nem győződött meg annak ártalmatlanságáról.

Mobilunk mint veszélyforrás

Utazom a zónázó vonaton, a szemközti ülésen 18-20 éves lány. Fülhallgató zsinórja csüng a fülében, mobil a kezében, a kezét pedig az ölében tartja, miközben álmodozó arccal, behunyt szemmel élvezi a zenét. Eszébe sem jut, hogy a telefonja mindössze pár centire van a kismedencétől – a méhétől, ahol majd egyszer a gyermeke megfogan és növekedni fog.

Újra mondjuk: a mobil veszélyes!

Már napi 20 perc telefonálás öt éven keresztül megháromszorozza az agytumor kialakulásának az esélyét, míg négy éven át egy óra telefonálás ötszörösére növeli ezt. Fokozottan veszélyeztetettek a gyerekek, akiknek a szervezetére sokkal inkább hatnak a kockázati tényezők. Az összes vezeték nélküli készülék által kibocsátott rádiófrekvencia káros.

Mentsünk a felhőbe!

Nagy-Britanniában ma mintegy 85 millió használaton kívüli mobiltelefon készülék van. Ezeket a készülékeket értékes fémek – arany, ezüst, réz – felhasználásával gyártották, amelyeket anyagi és környezeti szempontból is költséges kitermelni. Ezek a használaton kívüli telefonok megközelítőleg 4 tonna aranyat tartalmaznak, 110 millió font értékben.

Nomofób Ön?

Szorong, ha lemerül a telefonja, vagy alig bírja végigcsinálni a napot, ha otthon felejti a készülékét? Nincs egyedül, mert a kutatók szerint terjedőben van a nomofóbia (no-mobile-phone phobia). A függőség tünetei közé tartozik a telefon kikapcsolására való képtelenség, a telefon kényszeres ellenőrizgetése, az akkumulátor állandó feltöltögetése.

Már az ágyban nyomkodják

A megkérdezettek csaknem kétötöde elveszettnek érzi magát a mobilja nélkül – derül ki egy friss kutatásból. A 2 000 okostelefon-tulajdonos bevonásával készült felmérés alapján naponta 221 feladatot oldunk meg a mobilunk segítségével. Sokan 1500-nál is több alkalommal néznek rá a készülékre hetente, s naponta 3 óra 16 percen keresztül nyomkodják.

Veszélyes a férfiak termékenységére a nadrágzsebben tartott mobil

Beigazolódni látszik az az elterjedt nézet, mely szerint a mobiltelefonjukat a nadrágzsebükben tartó férfiak olyan mértékű sugárzásnak teszik ki magukat, ami már csökkentheti a nemzőképességüket. Az Exeteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy az elektromágneses sugárzás 8%-kal csökkentette a vizsgált személyekben a spermiumok életképességét és mozgékonyságát.

Egyre gyakoribb a mobiltelefon-allergia

Egyre többen fordulnak orvoshoz a mobiltelefonokban lévő fémek által okozott allergiás bőrtünetekkel. Egy lánynak például kiütések jelentek meg a mellkasán, miután a melltartójában tartotta a készüléket. A mobiltelefonok házát és gombjait alkotó nikkel és a króm tehetőek felelőssé a kiütésekért, amelyek az arcon, az állon és a fül környékén jelentkeznek.