Már az ágyban nyomkodják

A megkérdezettek csaknem kétötöde elveszettnek érzi magát a mobilja nélkül – derül ki egy friss kutatásból. A 2 000 okostelefon-tulajdonos bevonásával készült felmérés alapján naponta 221 feladatot oldunk meg a mobilunk segítségével. Sokan 1500-nál is több alkalommal néznek rá a készülékre hetente, s naponta 3 óra 16 percen keresztül nyomkodják.

Már az ágyban nyomkodjákA 2 000 okostelefon-tulajdonos bevonásával készült felmérés alapján naponta 221 feladatot oldunk meg a mobilunk segítségével. Már felkelés előtt bevett szokás az időjárás ellenőrzése, a hírolvasás és a szöveges üzenetek írása is. A tömegközlekedési menetrend, a bankszámlamozgások felügyelete és az Instagram frissítése is a nap legelső tevékenységei közé tartozik.

„Az okostelefonok egyszerű lehetőséget biztosítanak az információ-hozzáférésre, valamint az internetes kapcsolattartásra. Legtöbbünk már ösztönösen nyúl érte, így hát a legkevésbé sem lepődtünk meg az eredményeken. Sokan azonban nem is sejtik, naponta hányszor veszik elő a készüléket, hogy elvégezzenek rajta valamilyen egyszerű teendőt” – fogalmazott Richard Heyes, a vizsgálatot végző Tecmark marketing ügynökség vezetője.

„Mindannyian beleesünk abba a hibába, hogy már ébredés után megfogjuk a telefonunkat, és elolvassuk a híreket meg az e-mailjeinket, még mielőtt bármi mást csinálnánk. Így készülünk fel az előttünk álló napra. Ez ugyanis sokkal kézenfekvőbb, mint megvárni, hogy betöltődjön a rendszer a laptopunkon vagy az asztali számítógépünkön. Reggel nincs ilyesmire időnk” – tette hozzá Heyes.

A vizsgálat rámutatott, hogy a megkérdezettek egy hét alatt csaknem egy teljes napot áldoznak a telefonjukra, s így nem csoda, hogy elveszettnek érzik nélküle magukat. Többen is bevallották, hogy anélkül használják a mobiljukat, hogy tudatosulna bennük, mit is tesznek valójában.