Az 5G technológia veszélyei

Néhány napja írtam az 5G mobil technológia (5G wifi) veszélyeivel és az ellene való védekezéssel foglalkozó nemzetközi konferenciáról. Most a tanácskozás egyik előkészítő tanulmányának azt a részét ismertetem, amely az elektromágneses sugárzásnak (EMF) a legfiatalabb korosztályra gyakorolt hatását és az 5G technológiai egészségügyi kockázatait ismerteti.

A hivatkozásokkal, szakmai irodalomjegyzékkel bőségesen ellátott, terjedelmes tanulmányt dr. Martin L. Pall, a Washingtoni Állami Egyetem professzor emeritusa jegyzi. A szerző fizikai, biokémiai, valamint genetikai tudományos fokozatot is szerzett (Johns Hopkins Egyetem, Caltech).

Károsodott DNS

Régóta ismert, hogy a szakemberek szerint az EMF elsősorban a kisebb méretű koponyájuk és vékonyabb koponyacsontjuk miatt veszélyezteti a gyerekek agyát. Újabb vizsgálatok alapján azonban elmondhatjuk, hogy más okokból is megnő a legfiatalabbak veszélyeztetettsége. Az egyik ilyen ok az embrionális őssejtekre gyakorolt hatás. Ezek az őssejtek legnagyobb számban a magzati korban vannak jelen, de később, vagyis kisgyermekkorban is nagyobb a számuk, mint a felnőtteknél. EMF-nek kitett őssejteknél nagyobb DNS károsodást és csökkent DNS helyreállítást mértek. Sőt a sejtosztódás is fokozódott, ami arra utal, hogy kisgyermekeknél megnőhet a rákos megbetegedések kockázata azt követően, hogy nagyobb elektromágneses mező hatás éri őket. A másik lehetséges következmény, írja Pall professzor, az agyi érési folyamat károsodása.

Hozzáteszi, hogy az EMF-nek az ún. feszültségfüggő kalciumion-csatornákra (VGCC) gyakorolt hatása miatt fontos szerepe lehet az autizmus kialakulásában.

A fentiek alapján azt javasolja: tegyünk meg mindent azért, hogy az iskolákban ne használjanak wifit, a mobiltornyok pedig semmiképpen ne kerülhessenek iskolaépületek falára vagy tetejére.

A világszerte (Magyarországon is) bevezetés előtt álló 5G technológiát Pall professzor egyrészt azért tartja fokozottan veszélyesnek, mert pulzáló elektromágneses sugárzást bocsát ki, amely aktívabb biológiai hatást fejt ki, mint az eddig használt nem-pulzáló (folyamatos hullámú) EMF. A másik kockázat a fent említett feszültségfüggő kalciumcsatornák működésének befolyásolása, aminek következtében a szükségesnél több kalcium ion áramlik be a sejtekbe. Feltehető, hogy az EMF a feszültségfüggő káliumion-csatornákra szintén hat, ezért a kelleténél több kálium juthat be a sejtekbe.

Minden élő szervezetet érint

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy miért kell ilyen sok (több millió) antennát felszerelni a házakra az 5G működéséhez. A magyarázat kézenfekvő: az 5G sugárzást jobban elnyelik a különböző anyagok (így az emberi test is). A telekommunikációs ipar álláspontja szerint az 5G elnyelődése a testfelszínt legfeljebb 1-2 mm-es mélységig érinti. Ha ez igaz, akkor is fokozottan veszélyeztettek azok az élő szervezetek, amelyeknél a test felszínének a testtömeghez viszonyított aránya magasabb. Ilyenek a különféle rovarok, madarak és a kisebb emlősök. A fákat és más növényeket az 5G nagyságuktól függetlenül károsíthatja, hiszen a leveleiket éri, emellett gyúlékonyabbá is válnak.

De térjünk vissza az emberekhez. Az iparág vezetői a hagyományos EMF (mikrohullámú sugárzás) esetében azt állították, hogy az legfeljebb a testfelszíntől számított 1 cm-es mélységig hat. Ma már biztosan tudjuk, hogy ez nem igaz: az emberi agy, a szív és a hormonrendszer ugyancsak érintett. Talán a legfontosabb állatkísérletet ennek bizonyítására a svájci Hässig professzor és munkatársai végezték el. Vemhes teheneket mobiltornyok közelében legeltettek, és kiderült, hogy az újszülött borjaknál jelentősen fokozódott a szürkehályog-képződés. Egyértelmű tehát, hogy az EMF hatása nem korlátozódik a test felszínére, hanem a test mélyén növekvő, védett magzatokat is eléri.

Pall professzor úgy véli, hogy az EMF és az 5G-nek a test belsejére gyakorolt káros hatását úgy lehet megmagyarázni, ha az elektromágneses sugárzásnak nemcsak az elektromos, hanem a mágneses komponensét is figyelembe vesszük. A mágneses erőtér eléri a test folyadék fázisú összetevőit, és azokban újabb elektromos impulzust hoz létre.

Szembetegségek, autizmus

Összegezve az 5G-vel esetleg együtt járó egészségügyi kockázatokat, Pall professzor rámutat, hogy a vaksághoz vezető leggyakoribb szembetegségek (szürke hályog, zöld hályog, retinaleválás és makuladegeneráció) mindegyike összefügg a korábban említett feszültségfüggő kalciumcsatornák működésével. Emiatt az említett szembetegségek a jövőben akár járványszerűvé válhatnak. A vese és a húgyutak működési zavarai és betegségei ugyancsak gyakrabban fordulhatnak elő.

Sajnos további kockázatok sem zárhatók ki a tudós szerint. Ilyen lehet a spontán vetélések és a teratogén (rákkeltő) hatások tömegessé, illetve az autizmus „járványossá” válása. Jelenleg minden 38. gyermek autista, de nem lehetetlen, hogy a jövőben akár minden második gyermek ezzel a betegséggel jön világra.

Mit tehetünk ebben a helyzetben, amikor az iparág vezetői és a politikusok nem tartják szükségesnek az 5G bevezetését megelőző biztonságossági vizsgálatokat? Követeljük, hogy legyenek ilyen független vizsgálatok! És lehetőség szerint védjük meg magunkat és családunkat. Hogyan tehetjük ezt meg? Erről legközelebb írok.

Pall professzor angol nyelvű tanulmányát itt lehet letölteni.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Ha akarja, ha nem, az 5G bejön a lakásába