Felfüggesztik az 5G használatát Svájcban

Svájc 54 városában tavaly április óta kereskedelmi jelleggel működik az 5G mobilhálózati adatátviteli rendszer, ebben tehát Európa éllovasa lett az alpesi ország. Jelentős fejlemény viszont, hogy az új technológiával kapcsolatban szaporodó aggodalmak és tiltakozások miatt a svájci környezetvédelmi hatóság január végén felfüggesztette az 5G használatát.

Anya mobillal

Utazom a buszon, szemben velem egy anyuka, rajta hordozókendő, benne a kisbabája. Bal mellkasán hozza-viszi a kicsit, jobb kezében okostelefon. Buzgón netezik vagy talán facebookozik éppen, ki tudja. Nem is ez a fontos, hanem az, hogy a telefonját alig néhány centi távolságra (!) tartja a baba fejétől. Eszébe sem jut, hogy a mobiltelefon sugárzást bocsát ki.

Az 5G technológia veszélyei

Néhány napja írtam az 5G mobil technológia (5G wifi) veszélyeivel és az ellene való védekezéssel foglalkozó nemzetközi konferenciáról. Most a tanácskozás egyik előkészítő tanulmányának azt a részét ismertetem, amely az elektromágneses sugárzásnak (EMF) a legfiatalabb korosztályra gyakorolt hatását és az 5G technológiai egészségügyi kockázatait ismerteti.

Ha akarja, ha nem, az 5G bejön a lakásába

Éppen most tartják az 5G mobil technológia veszélyeivel és az ellene való védekezéssel foglalkozó nemzetközi konferenciát, amelyet online közvetítésben (angolul) mi is követhetünk. Az 5. generációs, vezeték nélküli adatátvitel itt van már az „előszobánkban”, és a világ úgy lép ebbe az új korszakba, hogy előzőleg nem győződött meg annak ártalmatlanságáról.

Mobilunk mint veszélyforrás

Utazom a zónázó vonaton, a szemközti ülésen 18-20 éves lány. Fülhallgató zsinórja csüng a fülében, mobil a kezében, a kezét pedig az ölében tartja, miközben álmodozó arccal, behunyt szemmel élvezi a zenét. Eszébe sem jut, hogy a telefonja mindössze pár centire van a kismedencétől – a méhétől, ahol majd egyszer a gyermeke megfogan és növekedni fog.

Újra mondjuk: a mobil veszélyes!

Már napi 20 perc telefonálás öt éven keresztül megháromszorozza az agytumor kialakulásának az esélyét, míg négy éven át egy óra telefonálás ötszörösére növeli ezt. Fokozottan veszélyeztetettek a gyerekek, akiknek a szervezetére sokkal inkább hatnak a kockázati tényezők. Az összes vezeték nélküli készülék által kibocsátott rádiófrekvencia káros.

Ne tartsuk éjjelente a hálószobában a mobiltelefont!

Egy felmérés szerint tízből emberből nyolcan az éjjeli szekrényükön tartják a mobiltelefonjukat és nagyjából minden második ember a telefonját használja ébresztő óraként is. Ezzel nem is lenne baj, ha egy kutatás nem mutatta volna ki, hogy a hálószobában tartott mobilok negatívan hatnak az alvásminőségünkre, így másnap kevésbé kipihenten ébredünk.

Headsettel a mobilsugárzás ellen

A mobiltelefonok által okozott sugárzás valóban megnöveli a rákos daganatok kialakulásának kockázatát? Valami elundult, hogy ezt hivatalosan is elismerjék: a WHO idén május végén kiadott közleménye a lehetsége rákkeltő kategóriába sorolta.

Nemzőképtelenséget okozhat a mobiltelefon

A gyermekvállalásra készülő férfiaknak korlátozniuk kellene a mobiltelefon használatát, mert a legújabb kutatások azt mutatják, hogy bár a mobil növeli a keringő tesztoszteron szintjét a szervezetben, ugyanakkor a termékenység csökkenéséhez is vezethet.

Hogyan őrizhetjük meg szellemi frissességünket?

Agyunk egészsége részben tőlünk is függ, szakértők szerint néhány egyszerű szabály betartásával és némi odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük szellemi frissességünket és agyunk egészségi állapotát.