Nemzőképtelenséget okozhat a mobiltelefon

A gyermekvállalásra készülő férfiaknak korlátozniuk kellene a mobiltelefon használatát, mert a legújabb kutatások azt mutatják, hogy bár a mobil növeli a keringő tesztoszteron szintjét a szervezetben, ugyanakkor a termékenység csökkenéséhez is vezethet.

A mobiltelefon nemzőképtelenné tehet„Eredményeink egy kissé meglepőek” – nyilatkozta Rany Shamloul, a kutatás vezetője. „Fel vagyunk készülve arra, hogy különféle eredményeket kapunk, de ezek az eredmények arra utalnak, hogy valamilyen érdekes mechanizmusról lehet itt szó.”

A kutatócsoport kimutatta, hogy a mobiltelefont használó férfi alanyokban magasabb a keringő tesztoszteron szintje, ugyanakkor alacsonyabb bennük a luteinizáló hormon (LH), az agyalapi mirigy által termelt termékenységi hormon szintje. A szakértők azt feltételezik, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses hullámok kettős hatást gyakorolhatnak a férfiak hormonszintjére és termékenységére.

A sugárzás hatására egyrészt megnövekedhet a tesztoszteront termelő sejtek száma a herékben, másrészt az agyalapi mirigy által termelt luteinizáló hormon szintjének csökkentésével a hullámok gátolják e keringő tesztoszteron átalakítását aktívabb, hatékonyabb tesztoszteronná, amely a spermiumtermeléssel és a termékenységgel áll kapcsolatban.

Az elektromágneses hullámok a férfi termékenységre gyakorolt hatásának pontosabb felderítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

Forrás: Medipress)