Headsettel a mobilsugárzás ellen

A mobiltelefonok által okozott sugárzás valóban megnöveli a rákos daganatok kialakulásának kockázatát? Valami elundult, hogy ezt hivatalosan is elismerjék: a WHO idén május végén kiadott közleménye a lehetsége rákkeltő kategóriába sorolta.

Használjunk headsetet a mobilsugárzás hatásainak csökkentéséreAz Egészségügyi Világszervezet 14 ország 31 tudósából álló munkacsoportja átnézte a mobiltelefonok használata és a rák kockázatának kapcsolatát vizsgáló legfontosabb tanulmányokat, és végül a mobiltelefonokat a „lehetséges rákkeltő” kategóriába sorolta. Ugyanebben a kategóriában szerepel többek között az ólom és a kipufogógáz is, mondta Dr. Michael Schulder, a hemsteadi North Shore Orvosi Iskola Agytumor Intézetének igazgatója.

A mobiltelefonokból származó sugárzást is szabályzó amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) szerint egyelőre semmiféle tudományosan megalapozott bizonyíték nem áll rendelkezésre, amely azt igazolná, hogy a vezetéknélküli kommunikációs eszközök használata rákot okozna.

Bár nagyon nehéz lenne egyértelmű kapcsolatot kimutatni a mobiltelefon és az agytumor kialakulása között, de Dr. Schulder a biztonság kedvéért mindenkinek azt ajánlja, hogy lehetőség szerint ne beszéljenek folyamatosan, hosszú ideig a fülükhöz tartott mobilkészülékkel, sőt amikor csak lehet, használjanak inkább az autóban ülve kihangosító készüléket, vagy headsetet, azaz mikrofonnal szerelt fülhallgatót.

(Forrás: Medipress)