Felfüggesztik az 5G használatát Svájcban

Svájc 54 városában tavaly április óta kereskedelmi jelleggel működik az 5G mobilhálózati adatátviteli rendszer, ebben tehát Európa éllovasa lett az alpesi ország. Jelentős fejlemény viszont, hogy az új technológiával kapcsolatban szaporodó aggodalmak és tiltakozások miatt a svájci környezetvédelmi hatóság január végén felfüggesztette az 5G használatát.

Január végén valamennyi svájci kanton kormányzata levelet kapott a Das Bundesamt für Umwelt (Bafu) környezetvédelmi hivataltól, amely az összes 5G antenna – Svájcban már több mint 2000-et telepítettek belőlük – használatának beszüntetésére hívott fel. A hatóság a levélben az 5G által kibocsátott sugárzás lehetséges egészségügyi kockázataira hivatkozik. A Bafu szerint addig nem tudnak megfelelő szabályozást kidolgozni, amíg az 5G sugárzás hatásait nem vetik alá további vizsgálatoknak. Néhány kanton vezetői már korábban önként döntöttek a moratórium mellett, a Bafu állásfoglalása tehát megerősítést jelentett számukra.

Körültekintőbbek, mint más országok

A káros sugárzásokra kidolgozott svájci normák általában összhangban vannak más európai országok előírásaival, de bizonyos tekintetben még óvatosabbak is azoknál. A svájci környezetvédelmi hatóság körültekintő intézkedését azzal magyarázzák, hogy az 5G technológia a nem ionizáló sugárzás koncentráltabb nyalábjainak teszi ki az embereket, mint az elődei, bár igaz, hogy ez a hatás rövidebb ideig tart.

Svájcban jelentős 5G-ellenes lobbi működik, amely Bernben, Zürichben és Genfben is tartott már demonstrációkat. A Svájci Orvosi Társaság (Medicus Mundi Switzerland) ugyancsak óvatosságot javasol az 5G-vel kapcsolatos számos megválaszolatlan kérdés miatt. Ugyanakkor több „népi kezdeményezés” is folyamatban van az országban, amelyek célja kötelező erejű országos népszavazás megtartása. (A referendum kiírásához 100 ezer aláírás szükséges.) Ha a népszavazás megvalósul, és a résztvevők többsége elutasítja az 5G technológia alkalmazását, akkor ez a tilalom bekerül a svájci alkotmányba.

A szerkesztő megjegyzése: Sajnos inkább csak költői kérdés – és nálunk mi várható? Lesz hatásvizsgálat, tervezi valamelyik hatóság?

(Angolból fordította: Kürti Gábor)

Ha szeretne az 5G-s mobilhálózatok veszélyeiről olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Az 5G technológia veszélyei